5237

Петиция для Guvernului Republicii Moldova Domnului prim-ministru Ion Chicu Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova от

Emiterea unei decizii în regim de urgență în privința asigurării funcționalității magazinelor cu produse alimentare destinate animalelor și păsărilor de companie.

16 уже подписали. Спасибо за вашу поддержку!

  •     Noi în calitate de furnizori, comercianți, dar și cumpărători de produse alimentare pentru animalele de companie ne adresăm către dumneavoastră în speranța că veți exclude orice interes ale marilor corporații retail de pe piața cu amănuntul a Republicii Moldova, ne veți auzi și veți lua o decizie corectă. Spunem acest lucru pentru că multe decizii luate de Guvernul Republicii Moldova, în această situație de pandemie, sunt vădit în favoarea magazinelor mari, fiind acoperite cu situația epidemiologică generată din pandemia COVID-19.  

   În acest context ne vom referi strict la situația comerțului cu hrană pentru animalele și păsările de companie. Probabil din incompetență crasă a unor funcționari acest domeniu de activitate a fost introdus la grupul 47.76 Comerțul cu amănuntul al florilor, plantelor și al semințelor, comerț cu amănuntul al animalelor de companie și al hranei pentru aceasta în magazine specializate. În această ordine de idei, într-o situație critică în care am ajuns cu toții, venim să vă explicăm că ceea ce noi comercializăm și ceea ce consumă de fapt animalele de companie nu poate fi inclus în această grupă, dat fiind faptul că majoritatea animalelor, în special patrupezii consumă produse/hrană din produse animaliere (carne, subproduse din carne, mase osoase, altele).  

   Decizia de a sista magazinele specializate de comercializare a alimentelor pentru animalele de companie a fost una cinică și de batjocoră față de deținătorii de animale și păsări de companie, față de animalele de companie la direct, dar și în favoarea magazinelor mari care au un sortiment limitat de produse de acest gen și la prețuri duble sau triple.  

   Ne manifestăm indignarea pentru abuzurile cu care au acționat unii reprezentanți ai MAI la amendarea cu sume exorbitante ale  magazinelor mici  cu sume de peste 60 mii lei pentru funcționarea magazinelor în data de 16 și 17 martie curent. Repetăm, aceste magazine comercializează hrană pentru animale!   

   Vă declarăm cu voce tare! Magazinele mari sunt mai periculoase pentru răspândirea  COVID-19, decît micile magazine specializate! Micile magazine nu cunosc flux intens de cumpărători! În aceste magazine intră doar cîte o persoană.  

   Totodată, vă reamintim că magazinele cu produse chimice și de uz casnic au fost deschise imediat! Care este totuși diferența de flux? Unde sunt principiile statului de drept:  Principiul egalității și  dreptății! 

    Făcând apel la experiența internațională, vă comunicăm că în majoritatea țărilor europene deținătorii de animale și păsări de companie au acces la produse alimentare, toate magazinele de rețea mici din această categorie sunt funcționale. În acest context facem apel la Declarația deschisă a Global Alliance Assotiations of Pet Food, document pe care îl anexăm și solicităm următoarele: 

    1.Emiterea unei decizii în regim de urgență în privința asigurării funcționalității magazinelor cu produse alimentare destinate animalelor și păsărilor de companie; 

     2.Anularea proceselor verbale de amendare a comercianților de produse alimentare, documente întocmite cu grave încălcări de către reprezentanții MAI, fără prezența managerilor sau vânzătorilor.  

  Amendarea cu orice preț ne amintește de intențiile Guvernului de a acumula cele 380 milioane de lei amenzi planificate pentru veniturile bugetare 2020, și nicidecum despre   încălcările acestor comercianți. Reamintim, ei au comercializat produse alimentare!  Magazinele amendate  nici nu dispun de marfa, contravaloarea cărora să acopere amenzile de peste 60 mii și 75 mii lei! Este un act de genocid al Guvernării  în raport cu micul business! Încălcările le argumentăm prin următoarele:  Conform Hotărârii nr. 9 din 15.03.2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică p.6 ” Se sistează până la 01.04.2020 orele 00:00: - Activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția unităților de comercializare a produselor alimentare” produsele care sunt comercializate de către noi sunt alimente pentru animale care în cele din urmă se încadrează în prevederile sus menționate.  

   3.Informarea publicului larg, dacă colaboratorii MAI beneficiază de adaos la salariu din valoarea amenzilor aplicate agenților economic, dar și persoanelor fizice, pentru că se vehiculează că domniile lor încasează de la 5% și mai mult de la contravaloarea acestora.  

Totodată, prin această solicitare vă reamintim că există riscul ca animalele de companie să fie abandonate prin parcuri și locuri publice, respectiv să genereze alte probleme de alt ordin.