2412

Петиция для Primăria Chișinău от Virgiliu Bogonovschi

Amenajarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Independenței-Hristo Botev-Tudor Strișcă

141 уже подписали. Спасибо за вашу поддержку!

Montarea recentă a semafoarelor la intersecția străzilor Independenței-Tudor Strișcă-Hristo Botev din Chișinău a paralizat traficul în zonă. 

Cerem respectuos de la autoritățile municipale să intervină urgent în rezolvarea problemei și să amenajeze un sens giratoriu, care, potrivit practicii internaționale în siguranță rutieră, poate reduce numărul accidentelor rutiere și fluidizează traficul.

Majoritatea ţărilor europene introduc sensuri giratorii la intersecţii şi numărul acestora creşte rapid. Din 1986, peste 2000 de sensuri giratorii au fost construite în Ţările de Jos, majoritatea în zone urbane, şi multe altele sunt în stadiul de proiect. Suedia avea 150 de sensuri giratorii la începutul anilor 1980, iar în prezent are 2000. 

Sensurile giratorii au ca scop reducerea vitezei la intersecţii şi evitarea coliziunilor laterale şi frontale. Sensurile giratorii au de asemenea o mai mare capacitate decât intersecţiile normale cu acordarea priorităţii sau intersecţiile dirijate. 

Un conducător auto care se apropie de un sens giratoriu este obligat să-şi reducă viteza la intrare, ceea ce reduce gravitatea accidentelor. 

- Care suntfactorii implicaţi? Înlocuirea unei intersecţii cu un sens giratoriu este realizată de obicei la iniţiativa autorităţilor rutiere şi trebuie aprobată de administraţiile locale sau regionale. 

- Cât este de eficientă şi care sunt costurile implicate de această practică? După transformarea unei intersecţii obişnuite într-un sens giratoriu, numărul accidentelor cu victime scade cu 32% pentru o intersecţie cu trei ramificaţii şi cu 41% pentru o intersecţie cu patru ramificaţii. Procentele corespunzătoare sunt de 11% şi 17% la transformarea unei intersecţii dirijate într-un sens giratoriu. 

Sursa: https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/r...