746

CRIZA din Crimeea. Duma de Stat îi cere lui Putin să ia măsuri pentru protejarea populației din regiune

presedinte, politica

Președintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, i-a cerut vineri președintelui rus, Vladimir Putin, "să înceteze imediat agresiunea nedisimulată și să-și retragă militarii din Crimeea", relatează AFP.

 

UPDATE 13:52  "Deputații îi cer președintelui să ia măsuri pentru stabilizarea situației și pentru protejarea populației de situația arbitrară și de violențele din Crimeea", a declarat Serghei Nariskin, președintele Dumei de Stat

 

UPDATE 12:52 Referendumul privind statutul regiunii Crimeea va avea loc pe 30 martie


Noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii autonome proruse, informează BBC. Inițial, Parlamentul din Crimeea stabilise plebiscitul pe 25 mai.

 

Parlamentul din Crimeea a explicat ca referendumul vizează "îmbunătățirea statutului autonomiei regionale și extinderea competențelor". "Potrivit principiilor care stau la baza democrației, plenul Parlamentului Crimeei consideră că singura cale de ieșire din situație este recurgerea directa la popor. Suntem încrezători că doar organizând un referendum pe tema îmbunătățirii statutului autonomiei și extinderea competențelor sale, crimeenii vor putea să determine viitorul autonomiei ei inșiși, fără presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presa al Parlamentului.

 

Ca urmare a "preluării neconstituționale a puterii în Ucraina de către naționalisti radicali susținuți de bande înarmate", pacea și ordinea în Crimeea sunt "sub amenințare", a subliniat ea.

  UPDATE 11:45 Rusia a trimis 6.000 de militari, estimează Kievul

Aproximativ 6.000 de militari ruși au fost trimiși în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susține că mobilizarea trupelor este în concordanță cu acordurile militare cu Kievul.

 Serviciile de securitate ucrainene sunt în stare de alertă maximă în regiunea autonomă Crimeea, dar premierul Arseni Iateniuk a dat asigurări că armata ucraineana nu va reacționa la "provocările" Rusiei. 

UPDATE 11:32 Zeci de indivizi cu arme automate patrulează în jurul Parlamentului din Crimeea

Zeci de indivizi cu cagule și având arme automate au ocupat poziții, sâmbătă dimineața, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol, informează AFP.

 

Două mitraliere au fost instalate pentru apărarea sediului Parlamentului regional. Clădirea Parlamentului regiunii Crimeea se află de două zile sub controlul unui grup de comando prorus.

 

UPDATE 11:30 Rusia avertizează că nu va ignora solicitarea de asistență formulată de autoritațile din Crimeea

 

Rusia avertizează că nu va ignora solicitarea de asistență formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unuui comunicat al Kremlinului. "Rusia nu va ignora această solicitare", a declarat un oficial din cadrul Președinției Rusiei, citat de RIA Novosti.

 

Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea și calmul" în această provincie prorusă.

crimeea, presedinte

UPDATE 10:40 Președintele interimar al Ucrainei i-a cerut lui Putin să înceteze "agresiunea" din Crimeea

 

"Mă adresez în mod personal președintelui Putin pentru a-i cere să înceteze imediat agresiunea nedisimulată și să-și retragă militarii din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov. El a denunțat o provocare a Moscovei.

 

"Rusia a trimis trupe în Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul și Guvernul din Crimeea și încearcă de asemenea să preia controlul asupra mijloacelor de comuncații (...). Ea trebuie să înceteze imediat această provocare și (...) să lucreze exclusiv în cadrul acordurilor semnate", a subliniat președintele interimar ucrainean.

 

El a făcut referire la acordul încheiat în 1997 între Kiev și Moscova, care reglementează statutul flotei ruse la Marea Neagră. Ministrul ucrainean de Externe a denunțat anterior încălcarea spațiului aerian al Ucrainei de către Rusia.

 

"Asistăm astăzi la o invazie armată rusă (...). Spațiul aerian al (Crimeei) este închis din cauza numărului mare de aterizări ale avioanelor și elicopterelor rusești", a declarat la rândul său reprezentantul președintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kunitan.

 

El a apreciat că peste 2.000 de militari ruși au fost transportați pe calea aerului pe aeroportul militar Gvardeiskoie, în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

 

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel puțin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri în regiunea autonomă ucraineană Crimeea. Autoritățile ucrainene au evocat o "invazie armata" rusă.

turcinov alexandru, presedinte

UPDATE 08:00 UE cere respectarea "integrității teritoriale" a Ucrainei

 

Președintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a făcut apel pentru "dialog politic", în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării "întegrității teritoriale" a Ucrainei.

 

Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu noul premier ucrainean, Arseni Iateniuk, căruia i-a dorit "fermitate și determinare pentru a depăși importantele provocări cu care se confruntă" țara sa, anunță un comunicat al CE.

 

"Președintele Barroso și premierul Iateniuk au fost de acord asupra necesității de a face față tensiunilor actuale din Crimeea prin dialog politic în cadrul unității și integrității teritoriale a țării", adaugă comunicatul CE.

 

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea "a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situației" din Ucraina și pentru "reținere" în Crimeea, intr-o discuție telefonică purtată cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

 

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a intreținut la rândul său vineri cu Vladimir Putin pe tema crizei ucrainene, a confirmat purtătorul său de cuvânt.

turcinov alexandru, presedinte

UPDATE 07:30 Situația se complică în Crimeea. Președintele interimar de la Kiev a acuzat Rusia de violarea intergității teritoariale a Ucrainei.

 

Iar Barack Obama a averizat ca vor există consecințe dacă Moscova întrece măsura în Crimeea. Liderul de la Casa Albă nu a oferit explicații suplimentare, dar analiștii spun ca Statele Unite ar putea recurge la presiuni economice. Totodată, administrația Obama ia în calcul boicotarea summitului G20 de la Soci, programat în iunie.

 

"Suntem foarte îngrijorați în legatură cu mișcările de trupe ruse în interiorul Ucrainei", a declarat președintele american.

 

Barack Obama a avertizat că o intervenție armata a Rusiei în Ucraina va destabiliza grav regiunea și va avea consecințe. Casa Alba a aflat vineri că "sute"de soldați ruși se află pe teritoriul Crimeei. Autoritățile de la Kiev vorbesc însă de 2 mii de militari aduși de Rusia în peninsula pe calea aerului.

 

"Mă adresez personal lui Vladimir Putin, căruia îi cer să oprească orice provocare, să iși retragă trupele din Republica Autonomă Crimeea și să respecte tratatele semnate", a declarat  Oleksandr Turcinov, președintele interimar al Ucrainei

 

Autoritățile de la Kiev se tem că Moscova încearca să joace din nou cartea care s-a dovedit câștigătoare în cazul conflictului cu Georgia, din 2008.

 

"Încearcă să ne provoace pentru a obține declanșarea unui conflict. Conform informațiilor pe care le avem, încearcă să implementeze un scenariu similar cu ceea ce s-a întamplat în Abhazia."

 

Blindate rusești au părăsit bazele militare din Crimeea și s-au dispersat în interiorul provinciei autonome. Au făcut asta din motive de securitate, fără a încălca acordurile cu Ucraina, a explicat Vladimir Putin. Totodată, câteva elicoptere ale armatei ruse au tranzitat ieri Crimeea. Oameni înarmați încă patrulau azi-noapte în parcarea aeroporturilor din Sevastopol și Simferopol, iar forțe pro-ruse au ocupat sediul principalei televiziuni din Crimeea.

 

"Un conflict militar nu este în interesul nimănui. Nici măcar al populației din Crimeea. Regiunea a avut de-a lungul istoriei sale tendințe separatiste, care însă recent au început să se diminueze. Iar Kremlinul știe asta", a declarat analistul Georges Mink.

 

Realitatea din teren a fost, pe parcursul ultimelor doua zile, în contradicție cu declarațiile oficiale de la Kremlin. Într-o serie de convorbiri cu liderii europeni, președintele rus a spus că iși dorește detensionarea situației.

 

Deși se afla în Rusia și susține că a purtat discuții cu Putin, Victor Ianukovici nu părea să știe vineri de intențiile celui care i-a fost susținător: "Rusia trebuie să acționeze și, cunoscându-l pe Vladimir Putin, mă întreb de ce a rămas până acum atât de rezervat și de tăcut."

sursa: inprofunzime.md

 

0