608

"Am avut divergente cu șeful statului". Vitalie Marinuța despre demisia sa. Ce i-a "reproșat" Nicolae Timofti

demisie, politica

Ministrul demisionar al Apărării, Vitalie Marinuța, spune că a plecat din funcție din cauza unor divergențe de opinie cu președintele Nicolae Timofti, care este și comandantul suprem al forțelor armate. El și-a comentat astăzi demisia depusă ieri și afirmă că președintele a cerut mai multe împuterniciri pentru comandantul armatei, fapt cu care nu a putut fi de acord.

Vitalie Marinuța nu a precizat care anume dintre reforme ar fi trebuit să le oprească. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Președinției, Vlad Țurcanu, spune că nu înțelege la ce se referă Vitalie Marinuța, dar susține că președintele Nicolae Timofti nu a cerut oprirea reformelor în armata.

Vitalie Marinuța mai spune că nu a modernizat unele departamente ale Ministerului, așa cum i s-a reproșat ieri,  pentru că nu ar fi avut susținere politică, dar nici finanțare pentru reînnoirea echipamentului Armatei. 

În replica, Vlad Țurcanu, spune ca lui Marinuța i s-a cerut socoteala în special pentru cazurile grave produse în ultimul timp în armată. În opinia sa, acestea puteau fi evitate fără să fie necesari mai mulți bani. 

Cât privește cazurile de deces ale soldaților și de dezertare din ultimul timp, ministrul demisionar afirmă că nu este doar  responsabilitatea sa, ci și a șefului marelui stat major al armatei.

După ce ieri cererea de demisie a fost semnată de premierul Iurie Leancă, urmează că aceasta să fie acceptat și de președintele Nicolae Timofti. Vitalie Marinuța spune că după ce va pleca din miniser se va ocupa de teza sa de doctor în domeniul securității și apărării.

El a condus Ministerul Apărării din 2009, când a fost propus de către Partidul Liberal. Ulterior, președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, i-a acordat gradul de general. În vara anului trecut, Vitalie Marinuța s-a retras din componenta PL, alături de grupul de reformatori.

Sursa: inprofunzime.md/

0