559

Nu am fugit. Am fost atacat. Mașina a fost ciuruită de gloanțe

conferinta de presa, maidan

Fostul președinte al Ucrainei, Victor Ianucovici, nu se mai ascunde. Acesta a apărut la o conferința de presaă în orașul Rostov-pe-Don, din Rusia. El a reiterat că nu recunoaște noua conducere de la Kiev și cere revenirea la memorandumul semnat între opozție și putere pe 21 februarie, cu o zi înainte să fie demis. Ianukovici a cerut populației din Crimeea să boicoteze actuala putere de la Kiev, dar să nu se desprindă teritorial de Ucraina.

Victor Ianukovici spune că nu va reveni în Ucraina până nu va fi convins că acolo este în siguranță. El neagă că ar fi dat ordin să se tragă în oameni. Fostul președinte acuză Uniunea Europeană și Statele Unite că nu l-au protejat și nu au respectat înțelegerea avută înainte de demiterea sa.

Victor Ianukovici spune că a fost obligat să părăsească Ucraina din cauza unor amenințări la adresa vieții sale. Însă a refuzat să ofere detalii despre cum a ajuns în Rusia.

Întrebat de jurnaliști dacă Vladimir Putin îl recunoaște ca președinte, acesta a evitat să răspundă, dar a spus că este mirat de lipsa de reacție a acestuia în ce privește situația din Ucraina.

Solicitat să comenteze informația potrivit căreia autoritățile elvețiene au blocat conturile sale bancare și au deschis dosare pentru spălare de bani, Victor Ianukovici a negat că are conturi în bănci străine. De asemenea, el și-a declinat orice responsabilitate în ce privește delapidările de care a fost învinuit și aducerea țării în prag de faliment. 

Cât privește luxul de la resedința sa, Victor Ianucovici spune că a cumpărat vila din banii proprii, plătând pe ea aproape 3 milioane de dolari, iar obiectele luxoase ar fi fost închiriate de la mai mulți agenți economici.

Victor Ianukovici a mai spus că nu va candida la viitoarele alegeri parlamentare din mai deoarece le consideră ilegale. Victor Ianucovici a fost demis de către parlament acum 6 zile, apoi a părăsit capitala Ucrainei.

Până astăzi locul aflării sale nu a fost cunoscut. El a fost dat în căutare de către actuala putere de la Kiev, care a deschis un dosar penal pentru ucidere în masă.

Sursa: inprofunzime.md




0