1765

De ce Uniunea Europeană trebuie să ajute Moldova?

(ANALIZĂ) De ce Uniunea Europeană trebuie să ajute Moldova?

 
"UE trebuie să depună toate eforturile pentru a "vinde" acordurile de asociere înainte de a fi prea târziu. Acum nu este momentul de a ține predici, dar pentru a fi inclusiv. Asta înseamnă să asculți și să vorbești cu partidele politice și mișcările pro-ruse și anti-UE", scrie Carnegieeurope.eu.
 
"Carnegie Europe" notează că reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău trebuie să ducă o campanie mediatică intensivă care să promoveze beneficiile parafării Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE.
 
"Un an este mult. Încă nu este sfârșitul anului 2014, atunci când Georgia și Moldova intenționează să semneze acordurile comerciale și de asociere cu UE, pe care cele două guverne le-au parafat în noiembrie anul trecut la Vilnius, Lituania. Ambele țări vor avea nevoie de ajutorul intens din partea UE astfel încât să rămână pe acest curs.

În perioada premergătoare a summit-ului Parteneriatului Estic din noiembrie, Rusia a făcut tot posibilul pentru a împiedica Moldova de la parafarea acordului, care ar crea un cadru de cooperare cu UE. Cu toate acestea, în ciuda amenințărilor de embargouri comerciale și de reduceri la aprovizionarea cu energie, Guvernul Republicii Moldova a avut fermă pe poziții".
 
Publicaţia mai scrie despre faptul că, imediat după încheierea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, preşedintele rus Vladimir Putin îşi va reorienta atenţia către Moldova şi Georgia pentru a slăbi susţinerea în raport cu acordulile UE.
 
Astfel, acţiunile Moscovei ar putea fi îndreptate cu precădere spre Moldova, fiindcă Guvernul RM, condus de Iurie Leancă, duce lipsă de unitate, iar opoziţia comunistă pledează vehement pentru Uniunea Vamală propusă de Putin. În acest context, Uniunea Europeană trebuie să depună eforturi substanţiale în vederea susţinerii Acordului de Asociere. Autorul analizei e de părere că UE poate lansa o campanie publică prin care să explice beneficiile colaborării dintre statele Parteneriatului Estic cu ţările comunitare. Totodată, oficialii de la Bruxelles pot promova beneficiile la care a dus alocarea a 526 de milioane de euro către Moldova, între 2007 şi 2013, sumă considerată foarte mare pentru o ţară cu o populaţie de 3,5 milioane de cetăţeni.


Totodata, autorul precizează că pârghia Rusiei asupra Moldovei este energia: această țară mică este complet dependentă de gazul rusesc. Există planul de a construi o conductă de conectare a Moldovei cu țara vecină, membră a UE, România. Dar, chiar dacă finanțele proiectului sunt stabilite, se va merge pe linie în 2020 cel mai devreme.
 
Totuși, UE poate promova în mass-media libertatea de circulaţie pentru tinerii moldoveni, urmând astfel exemplul celor din Polonia şi din statele baltice, care pot studia, munci şi călători nestingheriţi, oriunde în spaţiul comunitar.

 
Sursa: Carnegieeurope.eu  (Tradaptare V.Puiu)
.
http://www.timpul.md/articol/%28analiza%29-de-ce-uniunea-europeana-trebuie-sa-ajute-moldova-54026.html

...... 
Why the EU Needs to Help Georgia and Moldova Now http://carnegieeurope .eu/strategiceurope/?fa=54211

0