1268

Manifestatii ample la Kiev. Protestatarii au patruns in primaria orasului


Proteste la Kiev pe 1 decembrie
Foto: Twitter


 Zeci de mii de manifestanti pro-UE au luat cu asalt piata Maidan Nezalezhnosti din centrul capitalei ucrainene Kiev, in pofida interdictiei autoritatilor, relateaza AFP. Pe retelele sociale se vehiculeaza ca la proteste participa in acest moment intre 200.000 si 500.000 de oameni. Protestatarii au intrat in primaria orasului Kiev, in timp ce alte grupuri incearca sa sparga cordoanele de jandarmi din jurul administratiei prezidentiale. Trupe speciale sunt in strada si raspund protestatarilor cu gaze lacrimogene.
 
 
Dupa ce s-au adunat in apropierea unui parc din centrul orasului, manifestantii s-au deplasat in coloana spre Piata Independentei, fluturand steaguri ucrainene si europene si scandand sloganuri impotriva presedintelui Viktor Ianukovici. 

Ei au indepartat gardurile metalice de securitate instalate de fortele de ordine in jurul intregii piete, locul de unde demonstrantii au fost evacuati cu brutalitate de jandarmi sambata dimineata.
 
Politistii prezenti au parasit zona, fara a se opune manifestantilor.
 
Ministrul ucrainean de Interne, Vitaliy Zakharchenko, avertizase anterior cu privire la orice escaladare a protestelor.
 
"Ucraina este Europa", au scandat manifestantii.
 
Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a condamnat, sambata seara, folosirea fortei impotriva manifestantilor opozitiei adunati la Kiev, care s-a soldat cu ranirea a zeci de persoane.


Reactia lui Ianukovici a venit dupa ce Statele Unite si Uniunea Europeana au condamnat ferm violentele fortelor de ordine asupra manifestantilor din Kiev si au cerut deschiderea unei anchete.
 
Vineri seara, in fata a circa 10.000 de persoane adunate in Piata Independentei, liderii opozitiei au cerut demisia lui Ianukovici, dupa refuzul sau de a semna, la summitul de la Vilnius, acordul de asociere cu UE. 
 
De altfel, anuntul guvernului ucrainean, saptamana trecuta, potrivit caruia nu va semna acordul ce ar fi plasat Ucraina pe calea aderarii la UE, a declansat cele mai importante manifestatii de la Revolutia Portocalie din 2004 incoace.

0