690

Ucraina ar prefera o bigamie geopolitică

Un sondaj comandat de Deutsche Welle relevă faptul că ucrainienilor le-ar conveni să se poată alia deopotrivă cu Uniunea Europeană şi cu Rusia. Acelaşi studiu relevă, însă, o uşoară scădere a cotei de simpatie pentru UE.
Jumătate dintre cetăţenii Ucrainei susţin semnarea acordului de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană. Fiecare al treilea, în schimb, ar prefera ca documentul să fie scos de pe agenda politică. Cifrele sunt extrase dintr-un sondaj realizat de institutul sociologic IFAK, din Kiev, la comanda redacţiei ucrainiene a Deutsche Welle, în luna ce precede summitul european de la Vilnius, ocazie cu care urmează să fie încheiat acordul de colaborare dintre UE şi fosta republică sovietică. Eşantionul folosit a fost de 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, locuind în oraşe cu populaţie de peste 50.000 de locuitori.
 
Alternativa geopolitică a Ucrainei, aderarea la uniunea vamală cu Rusia, Belarus şi Kazahstan, este susţinută de 48% dintre cetăţeni, 36% opunându-se. Punând cele două tendinţe cap la cap avem imaginea unei naţiuni scindate. Intrând în detalii, se poate observa că pro-europeni sunt 64% dintre ucrainienii care trăiesc în centrul şi vestul ţării în vreme ce populaţia din răsăritul învecinat Rusiei şi din sud optează în proporţie de 59% pentru apropierea de Moscova.
 
Despre preşedintele Viktor Ianukovici, 40% dintre ucrainieni sunt convinşi că intenţionează să rezolve cât mai curând asocierea cu Uniunea Europeană - iar 45% dintre chestionaţi găsesc că presiunile politice exercitate de către Bruxelles asupra preşedintelui sunt îndreptăţite şi utile (printre condiţiile asocierii, UE solicită Ucrainei întărirea democraţiei şi a statului de drept, în primul rând printr-un plus de reforme). Pentru o treime bună din ucrainieni, reformele solicitate de Bruxelles sunt nefolositoare. În privinţa uniunii vamale patronate de la Kremlin, ucrainienii chestionaţi cred că ar aduce în primul rând avantaje de natură economică. Astfel, 36% speră ca alăturarea Kievului celorlalte trei republici ex-sovietice ar deschide pieţe noi pentru produsele fabricate în Ucraina; e drept că doar 15% îşi pot imagina că o asemenea asociere ar putea atrage modernizarea ţării.
 
În fine: fiecare al treilea ucrainean nu aşteaptă nimic nici de la asocierea cu UE, nici de la cea cu Moscova. Un scepticism de care unii ar putea să se teamă dar pe care alţii nu ar fi exclus să îl exploateze.

0