885

Din anul 2015 moldovenii vor putea calatori fara VIZE in UE




"Republica Moldova poate obţine regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană la începutul anului viitor, eu personal văd această perspectivă", a declarat Ministrul de Externe a Lituaniei, Linas Linkevičius, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Kommersant Ucraina.
 
Posibilitatea ridicării regimului de vize în anul 2014 a devenit un subiect de speculații. Pentru moment, Republica Moldova se află în etapa finală a îndeplinirii tuturor condițiilor indicate de UE, etapă care de fapt generează cele mai multe scenarii. Odată cu îndeplinirea tuturor cerinţelor, Comisia Europeană va veni cu o recomandare către Parlamentul European (PE) şi Consiliul de Miniştri, urmând ca statele membre să analizeze progresele pe care le-am obţinut pentru a-şi da acordul. Etapa finală presupune un proces legal şi tehnic prin care Republica Moldova ar fi scoasă de pe lista ţărilor care au nevoie de vize.
 
Corijențe = Întârzieri
 
Potrivit analistului Institutului UE pentru Studii de Securitate, Nicu Popescu, cel mai bun scenariu presupune faptul că recomandarea Comisiei Europene pentru ridicarea regimului de vize să vină în acest an, la sau în jurul summitului de la Vilnius. Deşi discuţiile în cadrul PE şi a modificările legale ar putea lua câteva luni, Nicu Popescu afirmă că toate sunt realizabile pe parcursul anului 2014. „Cu toate acestea întârzierile sunt posibile, determinate de faptul că în una dintre cele două etape sau în ambele, instituţiile europene ar putea decide că avem corijenţe, ceea ce ar duce la o întârziere de câteva luni”, afirmă analistul.
 
„Avizul PE nu trebuie să fie unanim”
 
Directorul de programe din cadrul IDIS, Veaceslav Berbeca, consideră că recomandarea UE pentru ridicarea regimului de vize ar putea veni abia în 2014. Deşi Republica Moldova este un succes la capitolul implementarea legislaţiei, rămânem în continuare cu deficienţe la independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei. „Lucrul care cel mai mult îngrijorează statele membre ale UE este migraţia, motiv pentru care se pune accent pe securizarea frontierei. Franţa, care este mai mult adversar decât partener în negocierile cu UE, alături de alte state din jurul Mării Mediterane sau nordul Europei s-ar putea opune ridicării regimului.
 
liberalizat de vize, însă din fericire avizul PE nu necesită unanimitate”, declară Berbeca.
 
Cine și cât are dreptul să stea în UE?
 
De regimul liberalizat de vize vor putea beneficia deci cetăţenii deţinători ai paşapoartelor biometrice, din dreapta sau stânga Nistrului. Aceştia vor putea călători în Uniunea Europeană 90 de zile pe an, echivalentul a trei luni, fără dreptul de a lucra, iar în cazul încălcării perioadei de 90 de zile, persoana va primi interdicţia de a călători în zona Schengen cel puţin cinci ani.


0