614

„Voronin - politruc mic de partid; Nu a reuşit să fie bărbat de stat”


       
Fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, îl critică pe liderul PCRM, Vladimir Voronin, pentru că a ezitat pe vremea când era președinte, într-un moment crucial pentru Republica Moldova în calea sa spre Uniunea Europeană.

„Vina pe care i-o atribui preşedintelui Voronin are două părţi. O dată: pentru că a ezitat, deşi, în primele luni ale mandatului său, părea să înţeleagă ce miză enormă este pentru Republica Moldova, ce înseamnă, de fapt, să faci primii paşi pe drumul către Occident. Iar a doua vină este că a ţinut, a insistat ca Republica Moldova să rămână în afara orbitei europene”, a declarat Răzvan Ungureanu în cadrul unui interviu la Europa Liberă.

Fostul premier român a dat de înțeles că anume din cauza lui Voronin, „pe seama lipsei sale de hotărâre”, Republica Moldova a pierdut foarte mult timp.

„Domnul Voronin nu a crezut atât de mult în opţiunea orientală, în opţiunea rusă, ca să putem spune că este neapărat un om „vopsit în roşu”, de sus până jos, dar nu a reuşit să iasă dintr-o ipocrizie. Când ai acasă şi eşti înconjurat de lucruri care dovedesc că Occidentul are mai multă valoare culturală, tehnologică, materială decât ce îţi poate oferi Estul, nu ai cum să judeci altfel. Domnul Voronin nu a avut curajul să facă pasul. Scuza? E scuza ideologică. De fapt, nu a reuşit să fie bărbat de stat, nu a reuşit să fie decât un politruc mic de partid comunist de provincie. E păcat, pentru că, pe seama lipsei sale de hotărâre, s-a pierdut foarte mult timp”, a conchis Mihai Răzvan Ungureanu.

Zilele acestea fostul premierul al României s-a aflat la Chișinău.
 
0