1815

Muşatinii şi Ivanii „maldavanii”

„Ospitalitate. Tradiţie. Mister”
 
„Dacă-i das nas lui Ivan, el se suie pe divan”, spune o veche vorbă românească cu o puternică încărcătură istorică. Și se poate continua: apoi Ivan devine bădăran şi mitocan. Zicala, confirmată foarte des de istorie, vine încă o dată să-şi exprime greutatea în contextul vizitei istorice a familie regale la Chișinău. Cu ocazia acestei vizite, efectuată la invitația primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, Altețele Regale ale României au dorit să depună flori la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt – un monument edificat, de altfel, în perioada domniei Regelui Ferdinand I, străbunicul Principesei Moştenitoare Margareta.
 
României i se dă iarăși cu tifla!
 
Felul în care s-au comportat la statuie cei opt Ivani maldavani protestatari în cadrul vizitei principesei Margareta şi a principelui Radu a depășit orice limite. La Chişinău, paranoia şi mojicismul unora, dar și laşitatea și perfidia altora au atins asemenea cote, încât e greu să spui unde se poate ajunge. Toată lumea a condamnat paranoia și mojicismul, pe bună dreptate, dar prea puțini au condamnat lașitatea și perfidia celor care ar fi trebuie să oprească așa ceva.
 
Un lucru însă este cert: României i se dă iarăși cu tifla dincoace de Prut, iar Bucurestiul tot nu înțelege și pace. Mai bine zis, se face a nu înțelege. Recenta umilință a feţelor regale, nicaieri în altă parte decât la monumentul voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt! (sic!), din care principesa este descendentă, arată clar că sfidarea atinge cote alarmante.
 
Când spun că României i se dă cu tifla, mă gândesc în primul rând la atitudinea autorităților de la Chișinău cu acest prilej, dar și la altele, anterioare.
 
În timp ce Putin dă de podele cu noi și ne aruncă vinurile în șanț, președintele Timofti îl felicită pe “Excelența Sa” cu ocazia zilei de naștere şi asta după ce observa tâmp că rușii nu se comportă „frățește” cu noi! Iar înainte, după sfidările lui Rogozin, autoritățile au tăcut și au zâmbit precum idioţii în faţa emisarului Kremlinului. Numai niște oportuniști și inconștienți de guvernanți pot să-l întâmpine pe Kiril și să i se ploconească precum niște slugi protejându-l de orice protest stradal, iar pe principesa Margareta să o lase faţă în faţă cu nişte alienaţi. Cum se poate ca poliția să fi fost atât de vigilentă în cazul vizitei patriarhului Kiril – care nici măcar nu a văzut mâna de protestatari cărora li s-au pus rapid în față un autobuz! -, iar în cazul oaspeților din România să se comporte în halul acesta și să dea comunicate penibile?! „Bravos naţiune! Halal să-ţi fie!”

Sindromul prea multă Românie
 
Exemplele de acţiuni de același fel pot continua cu duiumul. Să îmi spuneţi câți dintre oficiali sau sursele mass-media de la noi au spus explicit că Dacian Cioloş, Comisarul European pentru Agricultură, care la sfârșitul lunii trecute propunea Consiliului și Parlamentului European să deschidă complet piața UE pentru vinurile moldovenești, este român? Câţi? Pentru că de asta a făcut Dacian Cioloș ce a făcut, la fel precum Ministerul de Externe de la București. Pentru că Dacian Cioloș este un comisar european din România! Să fi văzut însă ce tam-tam s-ar fi făcut dacă acesta ar fi fost rus la origini! Nici nu vreau să mă gândesc ce mulțumiri i-ar fi transmis guvernanţii de la Chişinău prin scrisori care mai de care mai pompoase….
 
Îmi amintesc de acum trei ani de zile. La fel a fost și cu donația venită din partea României pentru sinistrații de la Cotul Morii. Rezultatul? Georgia, care a avut o contribuție minoră (pentru care, sigur, îi mulțumim), a avut rapid o stradă cu numele ei acolo, cât despre România, nici pomină. Și asta chiar dacă banii acordaţi de peste Prut nu au fost mai puţini, ci dimpotrivă, iar mulțimea caselor făcute de către România se poate vedea și astăzi pe malul Prutului.
 
Cine sunt cu adevărat Ivanii „maldavanii” de la noi?

Exemplele, repet, pot continua, dar cine mai stă să le numere?! E deja o obișnuință mediatică şi la nivel public din partea guvernanților așa-ziși europeni să se treacă sub tăcere aceste “detalii”. Cu ocazia vizitei reprezentanților familiei regale și, mai ales, a reacțiilor autorităților, s-a ajuns mult prea departe. Nu doar Ivanii „maldavani” trebuie condamnați pentru asemenea gesturi, ci mai ales cei care le-au permis să facă asta. Să facă ceva ceea ce ei nu puteau, dar ar fi vrut tare mult să facă! Să le spună românilor să nu mai vină pe aici și să ne lase odată și odată în pace, dar să ne ajute peste tot și cu de toate!
 
Un singur lucru nu am înțeles după vizita aceasta. Cine sunt cu adevărat Ivanii „maldavani” de la noi? În nici un caz nu sunt doar saltimbancii de la statuie, ci și cei care se consideră în campania electorală adversarii lor politici. Când e vorba despre România, are perfectă dreptate jurnalistul Constantin Tănase când scrie că „Și unii, și alții se închină și se roagă la același domn, dar cu rugăciuni diferite…”.
0