914

PROFESII URBANE: Secretele pe care chelnerii nu o sa ti le spuna niciodata


Intram intr-un loc fara sa stim care este istoria lui, facem comanda de careva bauturi strigind la chelner, dar niciodata nu ne-am intrebat care cum e sa fii in locul acelei persoane? De ce nu ne zimbeste si nu da dovada de rapiditate? Despre aceste lucruri cit si despre altele mult mai interesante aflati in interviul de mai jos.
 
-         Cum va numiti si unde lucrati in calitate de chelner?
 
Ma numesc Veaceslav Tiganciuc si muncesc chelner la “Taxi Blues Cafe”.
 
-         De cit timp lucrati aici?
Pai, sunt mai bine de trei ani si jumatate, ce repede trece timpul.
 
-         Cum s-a inceput totul?
Incepusem in anii de studentie, mai in gluma, mai in serios, o luasem ca un hobby care mai tirziu s-a transformat deja in munca de zi cu zi. Acelasi grafic, aproape aceleasi fete de oameni si acelasi salariu.
 
-         Daca tot ai vorbit de salariu, ne spui si noua cu ce te lauzi?
Salariul meu oficial este mai nimic, am 2 500 lei, dar daca este sa luam impreuna cu banii pe care ii fac la ceai ar fi in jur de 8 mii lei in 15 zile lucratoare.
 
-         In toti acesti ani in care ai lucrat pina acuma, care a fost cel mai mare bacsis pe care ti l-a lasat unul dintre clientii ce i-ai deservit?
Eeee, a fost ceva timp in urma un banchet, oamenii erau din SUA si unul din ei la final mi-a lasat 300 euro, apoi au urmat in descrestere, 120, 100, 50 etc.
 
-         De cind lucrezi chelner te-ai confruntat cu probleme gen bataie?
Pot sa va zic ca chestii de felul asta am in fiecare zi aproape, sau cel putin o data la citeva zile. Clientii sunt diferiti, fie ca servesc si se imbata fie ca nu le place cum i-ai deservit.
 
-         E periculos sa fii chelner?
Nu cred, mai ales pentru localurile care au paza, bine ca au fost si cazuri cind m-am implicat si eu in rezolvarea lor, numai ca nu am folosit pumnii.
 
-         Referitor la bautura si distractie, cine serveste mai mult: femeile sau barbatii?
Mai mult decit sigur cred ca barbatii, ei sunt cei care uneori servesc pina nu gasesc usa.
 
-         Aici la voi bauturile sunt contrafacute?
Nu, noi servim clientii excat din sticla, nu prefacem nimic sub nici o forma, este ceea ce vedeti la vitrina. Nu cred ca e normal sa faci una ca asta, mai ales ca omul plateste pentru ceva senzational.
 
-         In “Taxi Blues” aveti bauturi care numai aici se prepara?
Da, desigur, avem Burbon, e un fel de wisky, Curaga si Gin cu zmeura.
 
-         Aveti clienti fideli?
O da, mai mult de 70% sunt client fideli.
 
-         De cind muncesti probabil iti amintesti o istorie mai interesanta sau chiar amuzanta, spune-mi una
Istorii din astea sunt in fiecare zi aproape, dar a fost una tare nostima. O data a intrat o clienta si ma intreaba: Aveti loc cu geamurile spre strada? La care eu din gluma ii zic da ce asteptati troleibuzul? Si ea: da…:).
 
-         Daca clientul ridica tonul vocii, sau il incomodeaza ceva, sau nu-i place cum il deservesti, cum reactionezi?
Pentru fiecare om exista ac de cojoc. Incerc sa nu-i raspund cu aceeiasi moneda.
 
-         Un sfat pentru cei care isi doresc sa fie chelneri, care este cheia succesului acestei profesii?
Multa rabdare si trebuie sa fii mereu cu zimbetul pe buze.
 
Multumesc pentru interviu.
 
Interviu realizat de Creanga Marina


0