530

România intervine la CE pentru a ajuta Chişinăul în războiul vinurilor

  Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de susţinere financiară, care să compenseze pierderile suportate de Republica Moldova în urma embargoului pe termen nelimitat impus de Rusia vinurilor moldoveneşti.
 
Titus Corlăţean a susţinut totodată că şi România ar putea ajuta prin creşterea importului de produse din R.Moldova, interzise de Rusia. Deocamdată, partea română aşteaptă un răspuns din partea Guvernului de la Chişinău.
 
Posibile interdicţii şi pentru ruşi
 
Dacă Rusia va continua să facă presiuni economice asupra R. Moldova şi Ucrainei, atunci Uniunea Europeană ar putea pune interdicţii la importul produselor ruseşti pe piaţa UE. Această poziţie a fost exprimată de către eurodeputatul polonez, Jacek Saryusz- Wolski. "UE poate impune un embargo, de exemplu, asupra livrărilor de vodcă rusească pe piaţa europeană. Pe lângă aceasta, Ucraina este protejată de normele OMC, în timp ce Rusia le încalcă. Există un întreg arsenal de instrumente pentru a proteja Ucraina de presiunile Rusiei. Livrarea de gaze din UE către Ucraina şi R. Moldova la preţuri mai mici decât cele pe care le propune Rusia", a menţionat Saryusz- Wolski.
 
Totodată, acesta a mai declarat că intenţiile care stau în spatele acţiunilor Kremlinului sunt clare pentru întreaga Europă, scopul acestora fiind de a împiedica semnarea la Vilnius a Acordului de Asociere la UE.



 
0