803

Totalurile saptamanii: “Politicienii moldoveni si-au taiat creanga pe care au stat”




Saptamina care a trecut a fost una destul de tensionata. Tensiunea  a venit din partea Rusiei ascupra vinurilor moldovenesti. Amintim ca Seful Rospotrebnadzorului, Ghenadi Oniscenco a declarat ca de vina este calitatea vinurilor produse in Republica Moldova.
 
In preajma summitului de la Vilnius, unde Moldova urmeaza sa parafeze acorduri importante cu Uniunea Europeana, serviciul sanitar rus afirma ca rezultatele expertizei ar fi aratat ca vinurile si coniacurile moldovenesti nu corespund normelor sanitare. Astfel, in ultimele opt loturi de bauturi alcoolice a fost depistat o substanta provenita din plastic.
 
Cel mai mare producător de vinuri şi divinuri din Transnistria, „Kvint” și-a sistat livrarea de produse alcoolice pe piața rusă. 
 
Până la embargoul din 2006, circa 65% -70% din exporturile noastre pleca spre Rusia. După acele evenimente cota noastră pe piața rusă a scăzut brusc, iar după ridicarea embargoului creșterea volumului de livrări nu poate fi considerată una semnificativă.
 
În ziua în care Ghenadi Onişcenko anunţa despre noul embargo la băuturile alcoolice din Moldova şi Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) avertiza autorităţile de la Chişinău că în următoarele zile ar putea introduce restricţii temporare la importul de fructe şi legume din Moldova.
 
Într-o scrisoare din 10 septembrie 2013, adresată ministrului Agriculturii Vasile Bumacov, directorul-adjunct al Rosselhoznadzor Alexei Saurin menţionează că instituţia pe care o reprezintă şi-a exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea privind securitatea produselor importate din Moldova.
 
Din 2011 şi până la sfârşitul lui august 2013 au fost depistate nouă loturi de produse contaminate cu Grapholitha molesta (molia orientală a fructelor), Frankliniella occidentalis (tripsul californian), Phomopsis helianti (provoacă frângerea tulpinilor), în volum total de 150 de tone. Acest lucru demonstrează insuficienţa măsurilor întreprinse pentru asigurarea securităţii fitosanitare a produselor livrate în Federaţia Rusă“, susţine oficialul rus.
 
Potrivit lui Saurin, pe 29 august 2013, Rosselhoznadzor i-a expediat o scrisoare directorului Agenţiei Naţionale privind Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, prin care l-a atenţionat în legătură cu patru loturi contaminate cu organisme de carantină şi l-a avertizat că, în cazul în care nu vor fi luate de urgenţă măsurile necesare, serviciul îşi rezervă dreptul să introducă interdicţii temporare la importul produselor din Republica Moldova.
 
A contramandat întâlnirea cu ministrul Bumacov „Din păcate, sunt nevoit să vă anunţ, domnule ministru, despre un nou caz de încălcare din partea Republicii Moldova a normelor fitosanitare internaţionale şi ruseşti. Este vorba de un lot de 19,44 tone de prune infestate de molia orientală“, i-a scris Saurin lui Bumacov, cerându-i să ia măsurile necesare pentru a „schimba radical situaţia“.
 
Şeful de la Rosselhoznadzor sugerează în mesaj că nu ar mai avea încredere în autorităţile fitosanitare din Republica Moldova şi insistă ca acestea să conlucreze mai intens cu asociaţiile de profil pentru a contracara cazurile de acest fel. Totodată, oficialul rus anunţă că a contramandat întâlnirea cu ministrul moldovean, planificată în perioada următoare.
 
Totodată, datele Rosselhoznadzor arată că în perioada 26 august - 1 septembrie dintre cele 63 de cazuri de încălcari la livrarea producţiei fitosanitare în Rusia, depistate de Rosselhoznadzor, doar unul viza loturi din Moldova.

 
Specialiştii spun însă că, luând în calcul faptul că organismele de carantină menţionate de cei de la Rosselhoznadzor prezintă risc pentru agricultura Rusiei, autorităţile fitosanitare ruse ar putea în orice moment să instituie restricţii la accesul fructelor şi legumelor din Moldova pe piaţa rusească. Efectele unui astfel de intredicţii, fie şi temporare, ar putea fi mult mai dezastruoase decât cele la băuturi.
 
Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că băuturile alcoolice nu sunt principalele produse exportate în Federaţia Rusă. O cotă mai mare în comerţul cu această ţară deţin fructele şi legumele. Astfel, în 2012, anul cu una dintre cele mai grave secete din istoria Moldovei, valoarea exporturilor de produse fitotehnice în Rusia a fost cu 43% mai mare decât cea de alcool. Eventualele restricţii la livrările de fructe şi legume ar fi o lovitură mult mai sensibilă pentru economia Republicii Moldova.
 
Producătorii de vin din Moldova ar putea beneficia de credite mai atractive din partea investitorilor străini. Declarația a fost făcută de liderul PLDM Vlad Filat, în contextul embargoului vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Federaţia Rusă.
 
În afară de mesajele de încurajare venite din partea prietenilor noștri de peste hotare, vor urma și acțiuni concrete. Trebuie să înțelegem că indiferent de piața de export, produsele trebuie să fie calitative. Noi vom dispune și de anumite resurse pentru a spori capacitatea de investiție a acestor producători. Și anume credite mai atractive pentru vinificatori”, a declarat liberal democratul în cadrul unei emisiuni de la N4.
 
Totodată, politicianul s-a expus cu privire la declarațiile reprezentantului special pentru Transnistria al preşedinţiei ruse, Dmitri Rogozin: „Eu vreau să fie totul bine în Federația Rusă. Să le fie cald. Dar au fost situații și mai complicate, nu am înghețat și nu am cedat. Ne-am apărat și independența și suveranitatea. Amenințările sunt regretabile, dar nu vor opri parcursul pe care ni l-am asumat”, a precizat sursa.
 
Tot despre situatia vinurilor din Repubica Moldova a vorbit si presedintele PCRM Vladimir Voronin.

 
Fiecare caz cu depistarea substanțelor interzise în produsele vitivinicole, de către Rospotrebnadzor, trebuie examinat individual, iar situația să nu fie politizată”, a spus Voronin.
 
Comentind decizia autorităților ruse de a continua exportul produselor din regiunea transnistreană, Vladimir Voronin a amintit că și în perioada embargoului rusesc din 2006 nu au fost depistate încălcări la producerea vinurilor și divinurilor în Transnistria. „Niciodată nu am auzit că ar produce produse de proastă calitate”, a spus președintele PCRM.
 
Amintim că Rusia a interzis, începând de marţi, 10 septembrie, importul de producţie vinicolă din Republica Moldova, acuzând calitatea proastă a vinurilor.


0