633

Dialog virtual cu Mihai Ghimpu

CE ESTE CRUCIAL PENTRU RUSIA
 
Ce stare de spirit aveţi după popasul comicului vestit la... NATO, Dmitri Rogozin, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău?
 
În genunchi în faţa Rusiei stau nu cei ce conduc Republica Moldova, ei se cred pe cal, iar unul din ei crede că el este “primul”; în genunchi stă poporul, adică noi, românii-moldoveni, cărora de peste 200 de ani străinii, şi-n primul rând ruşii, ne tot spun cine suntem, cum se numeşte limba vorbită de noi, cu cine să fim şi cu cine să nu fim împreună. Pentru Rusia e crucial ca Republica Moldova să nu fie nici cu Uniunea Europeană – în marea familie a civilizaţiilor cultivate, nici cu România, de care o leagă istoria şi sângele, ci cu Rusia; dovada – istoria falsificată de ea începând cu 16 mai 1812 !!! Alexandru I cu Golenisciev-Kutuzov, Stalin cu Molotov, Putin cu Kozacul si superstrategul sau Rogozin au fost şi sunt cei, care zi şi noapte se gândeau şi se gândesc în continuare cum să ne facă “fericiţi”. Iată “povestea” Rusiei despre ocupaţiile din 1812, 1940, 1944: “salvaţi” şi ,,eliberaţi”, chipurile, de Imperiul otoman şi de români – în consecinţă, Ţara Moldovei ruptă-n două în 1812, iar România – în 1940.
 
DE PARCĂ AM FI ÎN KALININGRAD
 
Problema totuşi nu este "povestea" Rusiei, ci a modului în care autorităţile de la Chişinău, recunoscute la ONU, privite cu deferenţa cuvenită, de la Casa Albă, tratate fratern, de oficialii de la Bucureşti, înţeleg să contracareze tentative imperiale. Cu demnitate şi fermitate. Sau cu capul plecat...
 
În prezent suntem liberi şi independenţi, recunoscuţi şi de cei ce ne-au ocupat, de Rusia, dar nu liberi de a adera la Uniunea Europeană sau de a ne uni cu România, ţara tuturor românilor; independenţi, dar dependenţi de Rusia, până ne va ocupa din nou, este vorba de timp şi de conjunctura potrivită Rusiei, aşa cum a fost în 1812-40-44 şi 1991, cand au ocupat Transnistria şi oraşul Tighina (dacă n-au putut avea tot teritoriul, au înşfăcat măcar o parte, doar ca să se poată menţine în Balcani). Ne-au băgat ideea că suntem “moldoveni” de naţionalitate şi vorbim “limba moldovenească”, dar de vorbit să vorbim în rusă, nu la ei în ospeţie, la noi, acasă, de parca am fi în Kaliningrad.
 
CINE NEAGĂ SPIRITUALITATEA CARE NE DEFINEŞTE
 
Una este amărăciunea momentului. Alta e concluzia că Rusia va ocupa, din nou, teritoriul european dintre Nistru şi Prut. O variantă exclusă. De la Summitul Alianţei Nord-Atlantice, din Portugalia, din noiembrie 2010, prin vocea secretarului general al NATO - care a avut acordul tuturor statelor membre, îndeosebi a SUA -, Republica Moldova se bucură de protecţia aliaţilor, nemaifiind pe harta europeană o zonă la îndemâna armatei ruse. Sfera de influenţă occidentală are graniţă pe Nistru. De unde şi nervozitatea imperialilor răsăriteni, care dincolo de declaraţii bombastice, pe plan militar nu vor risca o acţiune precum aceea din Georgia, în vara anului 2008.
 
Rusia nu vrea să avem o Istorie a românilor. Ea vrea ca Istoria Republicii Moldova să fie scrisă pe placul ei, ca în anii de trista ocupaţie! R. Moldova – stat independent!!! Dar cu Mitropolit subordonat Patriarhiei Rusiei, de parca am fi republica Volgograd! La toate serviciile divine obligatoriu este pomenit Patriarhul Rusiei şi nu cel al României, cum ar fi corect; nici cum nu vor să recunoască originile noastre româneşti, de aceea neagă spiritualitatea care ne defineşte. Aşa au văzut şi aşa văd conducătorii Rusiei “fericirea” a patru milioane de români moldoveni, care au locuit şi locuiesc în spaţiul pruto-nistrean – teritoriu moştenit de la strămoşii noştri daci, şi nicidecum al Rusiei, cum pretindeau foştii şi pretind unii dintre actualii politicieni ruşi. Am păşit în al 202 an de cand ne-aţi “fericit”, mulţumim , spasibo, uvajaemîe gospoda Rossii, no mî v vaşei pomoşci i sciastii ne nujdaemsia, nahlebalisi russkogo “sciastia” naşi roditeli, dedi, pradedi i bratiia.
 
Dialogul integral, la adresa: http://adevarul.ro/moldova/politica/dialog-virtual-mihai-ghimpu-1_5191edf2053c7dd83f981700/index.html
0