614

The Independent: Hemoragia de imigranţi români şi bulgari în Marea Britanie, puţin probabilă

O analiză a Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială (NIESR) a ajuns la concluzia că migraţia din cele două ţări este „puţin probabil să aibă un impact semnificativ”. Analiza arată că „imigranţii economici, în special, sunt în general tineri şi sănătoşi, astfel că nu vor avea de ce să apeleze în număr mare la serviciile medicale”.


Temerile că o avalanşă de români şi bulgari va exercita o presiune majoră asupra serviciilor publice, după ce restricţiile privind dreptul lor de şedere în Marea Britanie vor fi ridicate, sunt respinse de un raport comandat de Foreign Office, dat publicităţii astăzi, scrie cotidianul britanic The Independent.
De asemenea, au fost reduse previziunile că un număr mare de români şi bulgari va opta pentru o nouă viaţă în Marea Britanie, subliniindu-se că mai degrabă aceştia se vor îndrepta spre Spania, Italia sau Germania, adaugă publicaţia amintită.
Analiza, realizată de Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială (NIESR), pune la îndoială avertismentele lansate de Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP) şi unii parlamentari conservatori că sute şi mii de cetăţeni ai Bulgariei şi României vor porni cât de curând la drum spre Marea Britanie.
Studiul a fost publicat după ce premierul David Cameron a anunţat o serie de modificări pentru a-i împiedica pe imigranţi - inclusiv pe cei nou veniţi din România şi Bulgaria - să abuzeze de asistenţa medicală gratuită ori să primească peste rând locuinţe sociale.
În raport, se mai subliniază că numeroase studii au arătat că persoane din ţări est-europene, cum ar fi Polonia, „au pretins mai puţine beneficii decât alte grupuri de imigranţi”.
Documentul aminteşte, totuşi, că familiile noilor imigranţi vor putea exercita o anumită presiune asupra locurilor în şcolile primare. Se subliniază în acelaşi timp că numeroase dovezi sugerează că prezenţa copiilor de imigranţi nu a afectat performanţele şcolilor britanice.

„O părere larg răspândită în rândul opiniei publice stăruie asupra faptului că imigranţii reprezintă o sarcină disproporţionată pentru piaţa locuinţelor sociale, deşi nicio dovadă până în prezent nu susţine această afirmaţie”, se mai arată în raport.
„Dovezile disponibile sugerează că Marea Britanie nu este o destinaţie preferată pentru bulgarii şi românii care consideră emigrarea ca o viitoare opţiune”, se mai arată în analiză.
Luna trecută, un document dat publicităţii de Ministerul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală indică faptul că oficialii se aşteaptă la un număr de 12.769 de imigranţi din cele două ţări, dintre care 8.156 români şi 4.613 bulgari.
Potrivit datelor oficiale publicate de guvernul de la Londra, în prezent se află în Marea Britanie 26.000 de bulgari şi 80.000 de români. Cei mai mulţi sunt slab calificaţi, angajaţi în construcţii, alimentaţie, catering ori ca îngrijitori sau pentru servicii de curăţenie.
0