2131

Moldova propune companiei ”Gazprom” să găsească o soluție la problema datoriilor Transnistriei pentru gaz

Moldova propune companiei ”Gazprom” să găsească o soluție pentru a preveni creșterea datoriilor pentru gaze a consumatorilor din regiunea transnistreană, a căror sumă a depășit 4 miliarde de dolari, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. El a menționat că partea moldovenească a trimis o scrisoare către vicepreședintele Consiliului de administraţie al SAD ”Gazprom”, președintelui Consiliului de Supraveghere moldo-rus al companiei ”Moldovagaz”, Valeri Golubev, cu propunerea de a discuta problema la o reuniune a Consiliului de Administrație al companiei.


Lazăr a spus că, pe de o parte, ”Gazprom”, ca acționar majoritar al companiei "Moldovagaz", vorbește despre o creștere datoriilor pentru gaze din cauza neplății gazelor naturale din partea consumatorilor din regiunea transnistreană. În același timp, potrivit ministrului, Conducerea ”Moldovagaz” este obligată să semneze contracte cu Transnistria.


Valeriu Lazăr a subliniat că Chișinăul propune discutarea cu "Gazprom" a subiectului cu privire la situația creată pentru ca, ori să fie continuate relațiile contractuale cu regiunea transnistreană ca și cu un debitor care a acumulat datorii pentru gaze de 4 miliarde de dolari, ori să fie găsită o altă soluție. "Noi dorim să găsim o soluție clară pentru această problemă la ședința Consiliului de Administrație al "Moldovagaz", pentru a nu acumula datorii la gaze în viitor", a declarat Valeriu Lazăr. El a menționat că subiectul privind restructurarea datoriei Republicii Moldova pentru gaze este discutat în cadrul negocierilor cu Rusia pe marginea semnării unui acord interguvernamental de cooperare în sectorul energetic.


Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc consumat în 9 luni ale anului 2012 a fost de 599,4 milioane de dolari. Iar în general, numai în perioada 2007-2011, datoria Transnistriei pentru gaze naturale a crescut cu peste 2,2 miliarde de dolari. Potrivit Ministerului Economiei al Republicii Moldova, datoria totală a Transnistriei pentru gazul rusesc, cu penalități și dobînzi pentru întîrzierea efectuării plăților, a ajuns la 4 miliarde de dolari, în timp ce această datorie este trecută pe seama operatorului – compania "Moldovagaz", care furnizează în Republica Moldova și regiunea transnistreană gaz obținut de la Gazprom. Autoritățile moldovene pledează pentru separarea datoriilor, ca Chișinău și Tiraspol să achite aparte plata pentru gazul consumat. Moldova propune companiei ”Gazprom” să semneze cu "Tiraspoltransgaz" un acord separat pentru furnizarea de gaz rusesc pentru Transnistria.


Datoria uriașă a Transnistriei pentru gazul rusesc e motivată de faptul că "combustibilul albastru" în Transnistria este vîndut la prețuri mult mai mici decît cele de cumpărare. În plus, autoritățile locale folosesc mijloacele primite de la populație pentru gazele naturale în alte scopuri, în special pentru a acoperi deficitul bugetar și la realizarea programelor sociale, rezultînd într-o acumulare de datorii mari. În plus, Transnistria, din 2009, a suspendat plățile pentru gazul rusesc.
 
Sursa: NOI.MD 
0