S-au gasit bucati de meteorit. Se vind cu 15.000 de dolari
Centrul de Apărare Planetară din Rusia are nevoie de cel mult 7 ani pentru crearea unui sistem de protejare a planetei de pericolele ce vin din Cosmos. Deja în prezent, oamenii de ştiinţă au 24 de scenarii de salvare a Terrei.
Cercetătorii au descoperit în zona Lacului Cebarkul fragmente din meteoritul căzut vineri dimineaţa în Celiabinsk. Natura lor extraterestră este confirmată de studiile chimice, a declarat Viktor Grohovski, membru al Academiei Ruse de Ştiinţe pentru Meteoriţi de la Universitatea Federală din Ural.
Meteoritul face parte din clasa chondritului obişnuit, este un meteorit de piatră cu conţinut de piatră de aproximativ 10%. Cel mai probabil, lui i se va da denumirea de „meteoritul Cebarkul”.
Cercetătorii ruşi împreună cu salvatorii examinează, în primul rând, situaţiile în care corpul ceresc nu poate fi depistat cu radarele. Aşa cum s-a întâmplat în Ural cu câteva zile în urmă. Trebuie să apară un sistem de apărare civilă pentru ca oamenii să poată să se adăpostească în timp util în locuri special amenajate în caz de pericol. În plus, specialiştii de la Centrul de Apărare Planetară intenţionează în anii următori să lanseze în Cosmos sateliţi speciali, care să înregistreze obiectele periculoase din apropierea Terrei, a declarat pentru Vocea Rusiei Anatoli Zaiţev, directorul general al centrului sus-menţionat.
„În acest sens este necesar să se lanseze în Cosmos aparate spaţiale cu telescoape. De pe Pământ este imposibilă depistarea acestor obiecte, deoarece astronomii văd doar partea nocturnă a cerului, iar un meteorit poate să zboare din partea însorită. Al doilea pas este studierea amănunţită a obiectului. În acest sens sunt necesare rachete de recunoaştere, care care să poate fi rapid lansate pe traiectorii scurte pentru a studia toate caracteristicile. Iar pe baza datelor obţinute să se lanseze aparate de interceptare. Important este să se devieze obiectul de pe traiectorie, pentru a nu ajunge pe Terra. Poate că în unele cazuri va fi nevoie şi de distrugerea lor. Un astfel de sistem va proteja în mod garantat Terra de cea mai mare parte a asteroizilor care prezintă pericol”.
Oamenii de ştiinţă au reuşit deja să analizeze fragmentele meteoritului de la Celiabinsk şi au tras concluzia că nu influenţează în niciun fel ecologia şi sănătatea oamenilor, menţionează Dmitri Penemanski, şeful Serviciului de Presă al Universităţii de Stat din Ural.
„Fragmentele au fost analizate din punct de vedere chimic şi s-a confirmat prezenţa materialului meteoritic. Un grup de la universitate va efectua din nou căutări la Lacul Cebarkul. Sperăm să găsim fragmente de dimensiuni mai mari. Deşi şi cele găsite confirmă faptul că este vorba despre chondrit, o piatră obişnuită de meteorit, care nu pune în pericol viaţa pe planetă şi prezintă un mare interes pentru cercetători”.
În timp ce oamenii de ştiinţă studiază meteoritul din Celiabinsk, populaţia a început o adevărate vânătoare de fragmente de piatră extraterestră. Pe internet deja sunt oferte de bucăţi de corp ceresc, costul cărora ajunge la 15 mii de dolari.