735

Cum a mai pus Moscova în cârca Republicii Moldova o datorie de jumătate de miliard de dolari



    Gazprom livrează gaze regiunii transnistrene fără a cere bani pentru ele FOTO Gazprom
     
    Arbitrajul Comercial Internaţional de la Moscova a emis o nouă decizie privind încasarea unei datorii de la Moldovagaz în favoarea Gazprom. De această dată, e vorba de circa 436 milioane de dolari

     


    La finele anului trecut, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Federaţia Rusă a emis decizia de a încasa de la Moldovagaz în favoarea Gazprom o sumă-record: 435,8 milioane de dolari.
     
    Potrivit raportului anual al Gazprom, făcut public la finele săptămânii trecute, această sumă reprezintă banii datoraţi de întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz pentru gazele livrate în anul 2009. Mai exact, aceasta este contravaloarea gazului consumat de regiunea transnistreană, pentru care nu s-a plătit niciun ban. Drept confirmare este faptul că cifra coincide cu cea dintr-un raport al aşa-numitei bănci republicane de la Tiraspol, în care este indicată valoarea neplatei pentru gazele consumate în 2009.
     
    A ŞAPTEA DECIZIE, DAR NU ŞI ULTIMA
     
    Noua decizie a instanţei este a şaptea din ultimii cinci ani şi aduce valoarea datoriilor ce pot fi încasate de la Moldovagaz la un miliard 116 milioane de dolari. Din această sumă doar aproximativ 54 de milioane, adică mai puţin de 5%, sunt restanţe ale Chişinăului. Restul sunt datorii acumulate de regiunea transnistreană.
    Dar acestea sunt doar datorii nestinse pentru anii 2006-2009. În 2010, Tiraspolul a mai acumulat restanţe - 523 de milioane de dolari, în 2011 – alte 702 milioane, iar pentru anul trecut cifra ar putea ajunge la circa 800 de milioane de dolari.
     
    TREI MILIARDE ÎN ŞAPTE ANI
     
    Un calcul simplu arată că în şapte ani cât regiunea nu a achitat niciun ban pentru gaz, datoria a crescut cu peste trei miliarde de dolari. Administraţia Moldovagaz nu a comentat noua decizie a instanţei din Rusia. Într-un răspuns mai vechi, referitor la o situaţie similară, preciza că „Gazprom nu a luat măsuri pentru încasarea forţată a sumei din contul Moldovagaz“ şi că „problema ar putea fi rezolvată în cadrul unor negocieri între părţi“.
    Anterior, Alexandru Gusev, preşedintele companiei, afirma într-un interviu că obligaţiile respective cresc ca urmare a neplatei pentru consumul de gaze al regiunii transnistrene. „În condiţiile unui preţ de achiziţie de 390 de dolari pentru o mie de metri cubi, autorităţile regiunii au stabilit un tarif de 87 de dolari pentru populaţie şi de 120 de dolari pentru industrie. Totodată, banii încasaţi sunt folosiţi în alte scopuri decât pentru a plăti pentru gazul importat“, a precizat Gusev.
     
    MOLDOVAGAZ AR TREBUI SĂ DEA ÎN JUDECATĂ GAZPROMUL
     
    Ion Muntean, expert în securitate energetică la IDIS Viitorul, susţine că dacă gigantul rus al gazelor dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci mergea mai departe. „Apelarea periodică la instanţa de arbitraj o văd ca pe o procedură necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil şi fiscal create de aceste restanţe“, susţine expertul.
    În acelaşi timp, Ion Muntean apreciază drept inexplicabilă poziţia Guvernului Republicii Moldova, în calitate de acţionar al Moldovagaz, care, cunoscând problema din interior, poate urgenta soluţionarea acesteia. „De fapt, lucrurile ar trebui să stea un pic altfel - nu Gazprom să apeleze la instanţele de arbitraj, ci invers, Moldovagaz ar trebui să dea în judecată gigantul rus, pentru că a permis livrarea de gaze către Tiraspoltransgaz la tarife nejustificat de mici, ocolind Moldovagaz şi fără acorduri oficiale“, a declarat specialistul.
     
    DATORIA NU ESTE A MOLDOVEI
     
    Vadim Ceban, şeful Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, susţine că subiectul este pe ordinea de zi a tuturor discuţiilor purtate cu partea rusă. „Chestiunea datoriei la gaze este abordată şi la şedinţele Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, şi la nivel de ministere, şi la nivel guvernamental. Totodată, ea face parte din proiectul unui acord interguvernamental moldo-rus de colaborare în domeniul energetic. Deocamdată, nu a fost identificată o soluţie, dar precizez că datoria este a unui agent economic, Moldovagaz, şi nu a ţării noastre“, a menţionat oficialul.
     
    Conform datelor Gazprom, în 2012 compania a livrat în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, un volum de 3,08 miliarde de metri cubi de gaze. Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) arată că Republica Moldova, fără Transnistria, a importat anul trecut circa 1,1 miliarde de metri cubi de gaze, cu 4,9% mai puţin decât în 2011.
     
    Experţii nu se aşteaptă la progrese
     
    Economiştii de la Centrul Expert-Grup sunt sceptici că în 2013 va fi depăşit impasul în negocierile dintre Moldova şi Gazprom. „Va fi dificil de găsit soluţii pentru toate problemele, în special pentru datoria istorică a Transnistriei. Având în vedere progresele tehnologice şi tendinţele din sectorul energetic în regiune, recomandăm ca Guvernul să negocieze ca preţul gazului importat din Rusia să nu depindă de cotaţiile globale la petrol, asigurând, în acelaşi timp, investiţii în conexiunile transfrontaliere de gaze şi energie electrică“, se arată într-un studiu al Expert-Grup.







     
    0