767

"Moldova Agroindbank", timp de o jumatate de an, a „spalat” nu mai putin de 100 de milioane murdare

www.actualitati.md/md/analitica/moldova-agroindbank-timp-de-o-jumatate-de-spalat-nu-mai-putin-de-100-de-milioane-murdare


Moldova – este una dintre țările unde banii de o provenienţă dubioasă capăta o altă viaţă, una nouă- mai decentă. Milioanele murdare se transformă în nişte milioane manierate. Cum se întîmplă acest lucru? Numai în prima jumătate a anului 2012, "Moldova Agroindbank" a deschis conturi ilegale persoanelor juridice în suma de aproximativ 100 de milioane de lei (?) Fiind în cîrdăşie cu autoritățile fiscale, banca s-a ales doar cu o amendă de 100 de mii de lei.
 
Procedura de deschidere a unui cont bancar pentru o persoană juridică în Republica Moldova, precum și în alte țări, este indisolubil legată de înregistrarea acestuia la autoritățile fiscale. Astfel, guvernul primește informații despre originea capitalului angajat în economie. În cazul în care contul nu se înregistrează - acesta va fi, de fapt, invizibil, lucrînd doar pentru proprietar și pentru bancă. Prin acest cont, este posibil de sărit- spălat - cîștigat ilegal fonduri, obținute prin corupție, fraudă și scheme criminale, trafic de droguri, comerțul cu sclavi și alte operațiuni criminale.
 
De ce impozitarii s-au dovedit a fi atît de blînzi de au hotărît să ajute această bancă „bună”?
De către cine și de ce a fost luată decizia ilegală, dar foarte profitabilă băncii? Poate că doi-trei oficiali de la impozitare, după o cină cu mămaligă, mujdei și coniac într-un restaurant draguţ, au fost într-o bună dispoziție? Indiferent de cum au fost circumstanţele, într-un final totul s-a rezumat cu un act în care au fost trecute doar nişte încălcări mărunte ale băncii.Valoarea sancțiunilor a fost de 100.000 lei - în loc de 30 milioane.
 
Ar trebui de remarcat faptul că, probabil, legea este loială față de unii proprietari ale conturilor neînregistrate, punîndu-le la dispoziţie, după descoperirea încălcărilor, trei zile, pentru a plăti o penalizare de 50 la suta din suma de bani in cont. Dar manipularea băncii i-a privat pe aceştia de şansa acestui tip de amnistie.
 
Cine a fost cel mai afectat de operațiunile ilegale "Moldova Agroindbank"?
 
În primul rând, desigur, cetățenii de rînd, contribuabilii și beneficiarii de prestații sociale. Ei au fost jefuiţi de cel puțin trei ori.
 
La început noi am fost victimele proprietarilor de conturi ilegale, care a făcut bani, prin scheme de evaziune fiscală. Astfel, impozitele nu s-au dus în trezorerie.
 
După care "spălătorilor", împreună cu banca, din nou, nu au achitat impozitle, de data aceasta din sumele spălate prin intermediul conturilor bancare, punînd în aplicare schema criminală.
 
Trezoreria şi noi am rămas cu nimic atunci când banca nu a fost amendată cu 30 de milioane...
 
O a doua categorie care a avut de suferit sunt antreprenorii cinstiți care lucrează transparent pe piață . Costul de bunuri și servicii (inclusiv a produselor bancare), nu poate concura cu costul a celor sunt produse în sectorul tenebru. Aceasta este problema numărul unu a economiei moldovenești. "Piață neagră" forţează sectorul juridic să se micșoreze și să se închidă, oamenii devin șomeri, trezoreria - din nou, fără venituri, pensionarii - fără creșteri ale pensiilor și compensaţii pentru iarnă.
 
Este dificil de a calcula cât de mult a pierdut țara noastră doar în urma acestui episod sus-descris de „spalare masivă”. Este de menționat faptul că victimele spălării banilor par să fi devenit regiunile învecinate și țările, de unde capitalurile negre prin Moldova trec în off-shore-uri, transfomîndu-se din criminale în cele care pot fi utilizate în mod deschis și public.
 
Este păcat să nu utilizezi astfel de posibilităţi care ne sunt oferite de funcționarii corupți şi unele bănci.
 
În aceiași "Moldova-Agroindbank", membru al consiliului este un cetățean al Marii Britanii, Henry Potter, care este cunoscut prin faptul că el, deja, în ţara sa, este sub acţiunea «Bribery Act 2010î”- Legea britanică privind mita.
 
Poate că a anume această experiență i-a permis președintelui BC "Moldova Agroindbank» Nataliei Vrabie să dezvolte într-o "cameră magică" o spălătorie pentru spălare de bani. Una în care dolarii, euro și leii, vin în saci cu un miros urât - și ies, deja, în „paradisuri fiscale", într-o formă electronic civilizată
 
Acest trecut rușinos al capitalului negru, devenit alb –sunt copiii noștri bolnavi, flămânzi și analfabeți, oprirea de apă și energie electrică, sunt pensionari săraci, femeile tinere , care, din cauza anemiei, nu vor devi mame, și intelectualii, care comercializează chiloţi la piață. Aceasta este economia noastra devastată
 
Dar noi ne prefacem că sărăcia - e doar costul reformelor liberale. Iar președintele "Moldova Agroinbank" Natalia Vrabie, primește de la o revistă glamour-oasă titlul de "Bancherul Anului 2011." În același an, familia Vrabie este inclusă în rainting-ul celor mai bogaţi acționari din Moldova, unde se claseză pe poziţia a treia, întrecînd-o pe familia Voronin
 
Este cunoscut faptul că șase la sută din acțiunile băncii sunt deținute de către însăși Natalia împreună soțul ei Trofim, fiii Max și Julian. La acel moment, averea lor a fost estimată la 80 de milioane de lei.
 
Într-un interviu, doamna Vrabie, a declarat că reteţa succesului este următoarea: "Banca nu ar trebui niciodată să fie privită separat de economie. Este extrem de important de a avea intuiţie şi sentimentul cum aceasta ar trebui să fie în orice moment, bazîndu-te pe ceea ce se întimplă în jur.”
 
După cum vedem în "ceea ce se întâmplă în jur” preşedintele băncii „Moldova Agroinbank”, graţie unei bune intuiţii, este implicată destul de activ.
 
Solicităm Procurorului General al Republicii Moldova, de a considera acest articol o cerere şi de a lua în consideraţie acest semnal al nostru privind încălcările de mai sus. 


0