619

Rusia ar putea acorda cetăţenie tuturor cetăţenilor din fosta URSS

 
Foto : tribuna.md   Rusia ar putea acorda cetăţenie tuturor persoanelor care au locuit în fosta URSS şi urmaşilor lor, relatează www.zadonbass.org.

Duma de Stat a aprobat proiectul de lege respectiv în prima lectură. În cazul în care legea va fi adoptată în lectură finală, pentru obţinerea cetăţeniei ruse nu va mai fi nevoie ca solicitanţii să locuiască pe teritoriul Federaţiei Ruse timp de 5 ani, să cunoască limba rusă sau să aibă viză de reşedinţă în Rusia.

Programul care are drept scop stimularea migraţiei conaţionalilor funcţionează din anul 2007. Pînă în prezent, de acest program au beneficiat circa 100 mii de persoane, însă autorităţile ruse sperau că, pînă la sfîrşitul anului 2012, cel puţin 500 mii de persoane se vor muta cu traiul în Rusia. În total, de acest program pot beneficia 20-25 milioane de foşti cetăţeni sovietici. Însă experţii consideră că, deocamdată, cerinţele faţă de cei care doresc să se strămute în Rusia sînt prea mari. Tocmai de aceea s-a decis ca aceste cerinţe să fie simplificate. Proiectul de lege este susţinut de toate cele patru fracţiuni din Duma de Stat şi, cel mai probabil, va fi adoptat în timpul apropiat.
 

0