522

Ciolanul interetnic

Moldova anului 2013, democratică și suverană, seamănă cu o haită de câini care luptă unii cu alții pentru ciolanul interetnic aruncat de guvernare. Acest ciolan a fost smuls din scheletul național cu vreo două veacuri în urmă și de atunci iscă zarvă și accese de furie printre toate etniile din R. Moldova. Părea că, după obținerea independenței, spiritele s-au mai calmat, însă guvernarea comunistă a scos ciolanul din safeu, l-a lustruit cu cârpele statalismului și ale moldovenismului și l-a aruncat iarăși cetelor de câini înfometați.  
Noua guvernare democratică, venită la putere prin 2009, nu a reușit să calmeze spiritele, mai mult, prăpastia dintre ruși, români, moldoveni, găgăuzi și transnistreni s-a lărgit și mai tare. Ne mușcăm precum șacalii prin presă, ne vânăm prin blogosferă, ne provocăm pe la manifestații și marșuri, ne certăm prin baruri și ne împărțim în grupuri după apartenența etnică și limba pe care o vorbim. Toate acestea, pe fundalul unei țări aduse la moarte clinică de o gloată de politicieni corupți și fățarnici. Mărul discordiei interetnice înflorește pe copacul degenerării naționale. Și toate acestea din cauza ignoranței.

Am întâlnit sâmbătă o cunoștință rusofonă pe care nu o văzusem de mult timp. După vreo douăzeci de minute de discuții banale despre ce mai fac ș.a.m.d., omul m-a întrebat la un moment dat: te consideri român? I-am spus că numele de familie pe care-l port este pur românesc, limba pe care o vorbesc e româna, iar pământul pe care locuiesc face parte din regiunile istorice ale României. De ce-i urăști pe ruși? Asta a fost a doua întrebare pe care mi-a adresat-o cunoștința. Am rămas stupefiat. I-am povestit despre dragostea mea față de literatura și cinematografia rusești și despre mulțimea de prieteni ruși cu care mă văd destul de des și ne distrăm de minune. Omul credea că toți cei care se consideră români sunt fasciști și îi urăsc pe ruși. Când și-a dat seama că sunt o persoană normală care vorbește și rusa, și româna, s-a bucurat enorm. M-a bătut prietenește pe umăr și a recunoscut că a fost indus în eroare. Nu prea a comunicat chișinăuianul rusofon cu românii din Moldova și nu avea de unde să știe că românii sunt și ei oameni normali. Vă dați seama că vechea mea cunoștință a fost indusă în eroare de către același ciolan interetnic pe care îl roadem cu toții. Lipsa unui dialog constructiv între etniile din R. Moldova creează un somn profund al rațiunii, somn care naște monștri șovini. Românii îi categorisesc pe absolut toți rușii porci prin definiție. De ce ar trebui să ne așteptăm atunci ca rușii să ne vadă altfel decât fasciști? O societate sănătoasă, cu adevărat democratică, o societate cu puterea de a schimba ceva se bazează, înainte de toate, pe respect. Avem păreri diferite referitor la istoria națională, vorbim limbi diferite, însă locuim în aceeași țară care de trei decenii se vrea independentă și democratică. Poate e timpul să aruncăm ciolanul interetnic în groapa cu gunoaie istorice și să începem să luptăm cu mârșăvia care se numește clasă politică? Mor pensionarii de foame, ni se îmbolnăvesc copiii prin spitale prost amenajate, ne pierdem prietenii în accidente rutiere și nu ne vedem părinții cu anii, pentru că aceștia au plecat peste hotare în căutarea unei slujbe decente. Cred că a venit momentul să ne reprofilăm un pic forțele și să definim fața adevărată a dușmanului. Nu etniile ne creează probleme, ci clasa politică putredă, care ne tot aruncă ciolanul interetnic și ne forțează să luptăm cu morile de vânt în pielea goală.
 



0