732

Barack Obama a depus juramintul pentru al doilea mandat de presedinte, la Casa Alba




Preşedintele Barack Obama a depus duminică jurământul pentru un al doilea mandat de patru ani la conducerea Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii restrânse la Casa Albă.
 
"Eu, Barack Obama, jur în mod solemn să îndeplinesc cu credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi îmi voi consacra toate forţele păstrării, protejării şi apărării Constituţiei Statelor Unite", a declarat, la ora locală 11.55 (18.55, ora Moldovei) al 44-lea preşedinte american, cu mâna dreaptă ridicată, în faţa preşedintelui Curţii Supreme John Roberts.
 
CRONOLOGIE: Date-cheie ale preşedinţiei lui Barack Obama
 
Barack Obama şi-a început duminică al doilea mandat ca preşedinte al Statelor Unite, prin depunerea jurământului în cadrul unei ceremonii "private" televizate, la Washington, relatează AFP, care prezintă date marcante din primul mandat al primului preşedinte american de culoare.
 
- 20 ianuarie 2009: Barack Hussein Obama este învestit ca al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, primul lider de culoare al primei puteri mondiale. Americanii au ales "mai degrabă speranţa decât frica", declara el în faţa celor aproximativ 1,8 milioane de persoane adunate în centrul Washingtonului.
- 22 ianuarie: el anunţă închiderea, în termen de un an, a centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay (Cuba). Ulterior, va recunoaşte că nu poate respecta acest obiectiv.
- 17 februarie: promulgă un plan uriaş de relansare economică, în valoare de 787 de miliarde de dolari.
 
- 27 februarie: anunţă retragerea celei mai mari părţi a militarilor americani din Irak până în august 2010 şi o retragere totală la sfârşitul lui 2011.
- 20 martie: Obama se adresează liderilor iranieni în vederea depăşirii celor aproximativ 30 de ani de conflict.
- 5 aprilie: propune la Praga o relansare a eforturilor în vederea unei lumi "fără arme nucleare". Un an mai târziu va semna, în acelaşi oraş, un acord de dezarmare cu omologul său rus Dmitri Medvedev.
- 4 iunie: la Cairo, Obama întinde mâna musulmanilor, cu obiectivul de a pune capăt "unui ciclu de neîncredere şi discordie".
- 9 octombrie: Premiul Nobel pentru Pace îi este decernat lui Barack Obama.
- 1 decembrie: anunţă mobilizarea accelerată, în 2010, a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan.
- 23 martie 2010: promulgă o reformă a asigurărilor de sănătate după luni de negocieri dificile în Congres.
- 21 iulie: semnează cea mai vastă reformă de supervizare a sistemului financiar din anii '30 şi până în prezent.
- 23 septembrie: îndeamnă, la ONU, la reluarea procesului de pace israeliano-palestinian şi afirmă că doreşte un acord în timpul acestui an, în vederea creării unui stat Palestina.
- 3 noiembrie: la o zi după pierderea majorităţii în Camera Reprezentanţilor de către aliaţii săi democraţi, Obama ia act de o "înfrângere" electorală.
- 22 decembrie: promulgă abrogarea unei legi aflate în vigoare din 1993 care le impune militarilor gay să păstreze tăcerea asupra orientării lor sexuale.
- 4 aprilie 2011: Obama devine candidat oficial pentru al doilea mandat.
- 1 mai: "Se face dreptate", Osama ben Laden este eliminat de un comando american, în Pakistan.
- 2 august: Obama promulgă o lege bugetară de austeritate, evitând la limită un "default" de plată din partea Statelor Unite. Standard and Poor's scade ratingul ţării.
- 23 octombrie: Obama salută începutul unei "noi ere de promisiuni" prin proclamarea "eliberării" Libiei.
- 30 ianuarie 2012: recunoaşte existenţa programului avioanelor fără pilot în Afganistan.
- 2 mai: anunţă retragerea totală a trupelor din Afganistan până la sfârşitul lui 2014.
- 28 iunie: Curtea Supremă aprobă o reformă a sănătăţii, care oferă asigurări de sănătate unui milion de americani.
- 11 septembrie: un atac terorist la Consulatul Statelor Unite de la Benghazi, în Libia, se soldează cu patru morţi, inclusiv ambasadorul.
- 6 noiembrie: este reales pentru al doilea mandat.
- 18 noiembrie: devine primul preşedinte american în exerciţiu care efectuează o vizită în Myanmar.
- 14 decembrie: îşi şterge lacrimile în timp ce vorbeşte, după un masacru comis într-o şcoală din Newtown (Connecticut) şi soldat cu moartea a 20 de copii, o tragedie pe care o va califica mai târziu drept "cea mai rea zi a preşedinţiei" sale şi care îl va determina să se angajeze în lupta împotriva violenţei ce implică armele de foc.
- 1 ianuarie 2013: după mai multe săptămâni de negocieri, Camera Reprezentanţilor adoptă în ultimul moment un acord vizând evitarea unui "vârf bugetar". 


0