949

Ministrul sanatatii si directorul Camerei de Licentiere, ANCHETATI in 3 dosare penale




Procuratura Anticorupţie a deschis trei dosare penale pe numele factorilor de decizie de la Ministerul Sănătăţii şi Camera de Licenţiere. Andrei Usatâi şi Valentin Guznac, conducătorii acestor instituţii, vor fi anchetaţi pentru exces de putere, neglijenţă în serviciu şi fals în acte publice, arată o investigaţie a Ziarului de Gardă.
Marţi, 15 ianuarie, Procuratura Anticorupţie a intentat două cauze penale factorilor de decizie din cadrul Ministerului Sănătăţii, în temeiul art. 328 (exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu), 329 (neglijenţă în serviciu), 332 (fals în acte publice), Cod Penal al R. Moldova, şi unul în baza art. 329, Cod Penal, factorilor de decizie de la Camera de Licenţiere. Dosarele sunt intentate în urma demersurilor deputatului PL Gheorghe Brega, care conduce Comisia de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică.
Solicitat de ZdG, Gheorghe Brega a spus că, în cadrul anchetei, au fost descoperite mai multe demersuri semnate de ministrul Sănătăţii, adresate Camerei de Licenţiere. Prin aceste demersuri erau solicitate derogări de la Legea 57 din 1 aprilie 1993, modificată la 1 aprilie 2011, referitoare la distanţa dintre farmacii, pentru unii agenţi economici care intenţionau să-şi deschidă farmacii. În demersurile sale, ministrul Usatâi menţiona că noile farmacii s-ar înscrie în planul naţional de amplasare a farmaciilor.
«Sunt încălcări grave admise de ministrul Sănătăţii. Derogare de la lege se face doar prin lege, doar prin Parlament, nu prin demers», spune Brega. «A doua încălcare admisă de Usatâi e cea că, până acum, lipseşte un plan naţional de amplasare a farmaciilor. E regretabil că ministrul, în loc să implementeze o lege, de doi ani de zile se ocupă cu demersuri şi de încălcări de lege. Fie legea cât de rea, nu ministrul decide, pentru că nu el e Parlamentul», explică deputatul Brega, precizând că, în acest caz, ar fi vorba despre o schemă bine gândită. «Agenţii economici, pentru a-şi deschide farmacii, se adresau la Camera de Licenţiere. Camera, în baza legii, refuza. Ulterior, aceştia ajungeau la minister şi, pe diverse căi, obţineau demersuri semnate de ministru, după care se adresau în judecată. Instanţa le dădea câştig de cauză, în temeiul demersului ministerului, iar Camera de Licenţiere nu mai ataca hotărârea».
Schema era funcţională după ce, potrivit unor persoane din cadrul Comisiei, erau făcute anumite «plăţi»: 5 mii de euro — reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, pentru eliberarea demersului, şi 2 mii de euro – celor de la Camera de Licenţiere, pentru necontestarea hotărârii.
Ruslan Botnaru, procurorul Anticorupţie care s-a ocupat de caz, susţine că dosarele au fost deschise pe fapt, iar pe parcursul urmăririi penale se vor stabili persoanele vinovate. «Dl Usatâi a semnat ordinele, dar cineva le-a întocmit. Nu am deschis dosar penal pe o singură persoană. Dacă se adevereşte că au existat şi coparticipanţi?», explică Botnaru. Despre sumele de bani pe care cele două instituţii le-ar fi primit pentru a participa în această schemă, procurorul ne-a spus că informaţia va fi verificată în cadrul urmăririi penale.
Printre agenţii ecomomici care au beneficiat de demersurile ministrului Sănătăţii se numără şi firma Repromed SRL (doc). ZdG a scris anterior că singurul fondator al acestei firme este Alina Hotineanu, nora deputatului Vladimir Hotineanu, fost ministru al Sănătăţii.
Valentin Guznac, directorul Camerei de Licenţiere, din subordinea Ministerului Economiei, ne-a spus că nu a fost informat despre dosarul penal deschis de Procuratura Anticorupţie. «Contestăm deciziile primei instanţe la Curtea de Apel. Apoi, nu le contestăm, pentru că aşa a fost convenit cu Ministerul Economiei, cu factorii de decizie. Nu are sens să contestăm mai departe, deoarece decizia Curţii de Apel este executorie. Agenţii economici nu lucrează, nu se creează locuri de muncă, nu se transferă bani la buget, nu sunt achitate impozite…».
Cu referire la faptul că cei de la Camera de Licenţiere primeau câte 2 mii de euro pentru a nu ataca hotărârile Curţii de Apel, Guznac a zâmbit, spunând că «sunt prostii. M-aţi amuzat. Lumea vorbeşte mult, dar vorbele trebuie probate şi verificate», spune Guznac.
Am încercat să discutăm cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Ministrul Andrei Usatâi se află în Japonia şi nu a răspuns la telefon. Solicitat de ZdG, Octavian Grama, viceministrul Sănătăţii, ne-a spus că nu poate comenta demersurile şefului său şi că cel mai bine ar fi să-l aşteptăm să revină. Grama a lăsat să se înţeleagă însă că dosarele penale deschise de procurori ar fi o răfuială politică.


0