694

Aaron Swartz s-a spânzurat. Avea 26 de ani


Aaron Swartz, unul dintre cei mai cunoscuți activiști ai libertății de exprimare pe internet, s-a sinucis vineri. Anunțul a fost făcut de familia sa. Tânărul, care avea 26 de ani, era un considerat un geniu al informaticii.

A creat formatul RSS la doar 14 ani și este confandatorul rețelei Reddit, un site care a devenit un loc de exprimare al activiștilor care militează pentru un internet cât mai liber. Acesta a înființat grupul Demand Progress, care a avut un rol foarte important în convingerea Congresului american de a respinge proiectul SOPA, asemănător ACTA (Europa). Swartz era un susținător împătimit al libertății de exprimare pe internet.
"Patrimoniul ştiinţific şi cultural al umanităţii, publicat de-a lungul secolelor în cărţi şi ziare, este disponibil din ce în ce mai mult în format digital şi pus sub cheie de o mână de companii private: nu este imoral să faci publice (fişiere, n.r.), este un imperativ moral. Numai cei orbiţi de perspectiva unui câştig ar refuza unui prieten copierea unui fişier", adăuga acesta, citat de mediafax.ro.
În luna iulie 2011, tânărul a fost sub acuzare după ce ar fi spart sistemul de computere al celor de la Massachusetts Institute of Technology şi ar fi descărcat 4,8 milioane de documente din baza de date academice a institutului, disponibilă pe bază de abonament. Potrivit unor apropiați, internautul susținea că acestea date trebuie să fie gratuite pentru toată lumea și urmărea să le distribuie online.

Pentru acest lucru a fost trimis în judecată. Risca o pedeapsă de până la 35 de ani și o amendă de până la 1 milion de dolari. Swartz a pledat nevinovat, iar procesul era programat să înceapă în luna aprilie a acestui an.
Swartz a fost descoperit spânzurat în locuința sa din Brooklyn, New York.

0