522

JACKSON VANICK EXPORT LIBER ÎN SUA SENATUL AMERICII A ANULAT AMENDAMENTUL JACKSON-VANICK PENTRU MOLDOVA

 SUA renunţă la restricţiile pentru marfa importantă din Moldova.
 
Senatul Statelor Unite ale Americii a anulat amendamentul Jackson-Vanick pentru Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Asta înseamnă că SUA a renunţat la restricţiile de până acum, care puteau fi aplicate la marfa moldovenească exportată în America.
 
Ieri senatul SUA a anulat amendamentul care prevedea restricţii pentru toate produsele importate din Moldova. Documentul a fost adoptat încă în perioada războiul Rece între America şi Uniunea Sovietică, şi a rămas ţării noastre drept moştenire de la URSS.
 
VEACESLAV IONIŢĂ, PREŞEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET ŞI FINANŢE, DEPUTAT PLDM
 „Vreau să felicit guvernul şi în special prietenul meu, ambasador în SUA Igor Munteanu – una din sarcinile lui de bază în SUA din partea guvernului, din partea ministrului de externe era ca R. Moldova să obţină anularea acestui amendament.____Erau limitate produsele noastre pe piaţa americană, putea în orice moment SUA spre exemplu textile dacă dorim să exportăm, ei puteau pune la îndoială corectitudinea lor, deci era un instrument prin care SUA putea bloca relaţiile noastre economice cu SUA.”
 
Acum însă Moldova are undă verde la exportul mărfurilor în Statele Unite. Decizia senatului urmează să fie semnată şi de preşedintele SUA, Barrack Obama, însă acesta deja a salutat anularea amendamentului pentru ţara noastră. De anularea amendamentului vor beneficia ambele state, consideră ambasadorul SUA, William Moser.
 
WILLIAM MOSER, AMBASADORUL SUA ÎN RM (ENG)
Cred că este o ocazie foarte bună pentru Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii de a pune în sfârşit ţara voastră în relaţii comerciale şi investiţionale corecte cu SUA.
 
Şi membrii parlamentului nu au ezitat astăzi să se felicite cu adoptarea acestui amendament.
 
MARIAN LUPU, PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI
Cel mai important este însă că această decizie deschide calea pentru negocieri privind semnarea unui acord de liber schimb dintre R. Moldova şi Statele Unite. Cred că este un eveniment care merită aplauzele plenului parlamentului.
 
ALEXANDRU PETCOV, DEPUTAT PCRM
Aţi uitat să spuneţi că SUA au făcut acest gest pentru ca demcoraţia să prospere în Moldova, mie îmi pare bine, chiar e surprinzător că nu aţi menţionat meritul dmvs, personal, că aţi fost acolo şi aţi vorbit despre anularea necesară.
 
MARIAN LUPU, PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI
Vreau să mulţmesc colegului Petcov pentru faptul că a pus în evidentţă rolul parlamentului R. Moldova şi a conducerii parlamentului în obţinerea votului de ieri.
 
La rândul său, premierul Vlad Filat este sigur că decizia luată la Washington va contribui la dezvoltarea economică a ţării noastre.
0