622

Slovenii îşi aleg preşedintele: Fostul premier social-democrat, în faţa actualului şef de stat

Slovenii au început să voteze, în această dimineață, de la ora locală 07:00 (08.00, ora României) pentru a-şi desemna şeful de stat, cu ocazia celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din această ţară mică, aflată în recesiune din zona euro, unde nemulţumirea publică faţă de măsurile de austeritate este în creştere.

UPDATE ora 21.15: Fostul premier sloven Borut Pahor se află în frunte, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează BBC.

Pahor se confruntă în turul doi cu preşedintele actual, Danilo Turk, într-un scrutin care vine la doar câteva zile după proteste ample, organizate din cauza reducerilor bugetare şi a corupţiei guvernamentale.

Slovenia se află în recesiune profundă, fiind una dintre cele mai afectate de crize dintre ţările din zona euro, economia ţării contractându-se cu peste 8% din 2009 până acum, precizează sursa citată.
Învingător-supriză în primul tur
În această ţară cu două milioane de locuitori desprinsă din fosta Iugoslavie, scrutinul pentru această funcţie mai degrabă onorifică îi opune pe actualul preşedinte Danilo Turk (centru-stânga), în vârstă de 60 de ani, şi pe fostul premier social-democrat Borut Pahor, 49 de ani, învingător-surpriză în primul tur, în pofida previziunilor institutelor de sondare a opiniei publice: cu 39% dintre sufragii, el l-a devansat pe Danilo Turk, care a obținut 35,9%.

Campania lor a reuşit cu greu să stârnească interesul slovenilor, mai preocupaţi de şomajul ridicat (11,6% din rândul populaţiei active) şi de măsurile de austeritate implementate de guvernul de centru-dreapta al lui Janez Jansa.

Principalele sindicate au mobilizat 30.000 de persoane, la 17 noiembrie, într-o mare manifestaţie împotriva austerităţii, în special împotriva scăderilor salariilor angajaţilor din sectorul public şi a reducerilor ajutoarelor sociale, potrivit Agerpres.
Borut Pahor  este creditat cu peste 60% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj dat publicităţii vineri.

Circa 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi la vot. Secţiile de votare vor fi deschise până la ora 18:00 GMT (ora 20.00, ora României), primele estimări fiind aşteptate imediat după aceea, iar primele rezultate în jurul orei 23, ora României.
0