680

"Lista evreilor"

  Un deputat ungar a consternat opinia publică după ce a cerut liste cu evreii din ţară care ameninţă securitatea naţională
Sursa: REUTERS
 
Apelul unui deputat maghiar la întocmirea unor liste cu evreii din Ungaria din raţiuni legate de securitate naţională a scandalizat opinia publică din ţara vecină. Marton Gyongyosi, vicepreşedintele grupului parlamentar al Jobbik, o formaţiune de extremă dreapta şi al treilea partid politic din Ungaria, a făcut aceaste declaraţii în timpul unei dezbateri publice despre situaţia din Fâşia Gaza în contextul ofensivei militare israeliene încheiată săptămâna trecută.
 
 
„Cred că un astfel de conflict impune necesitatea întocmirii unei liste a persoanelor cu origini evreieşti, mai ales cele din parlament şi guvern, şi care, într-adevăr, reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale” a declarat deputatul.
 
Reacţiile la remarcile scandaloase ale politicianului extremist nu au întârziat să apară. Guvernul de la Budapesta, dominat de membri ai partidului conservator naţionalist Fidesz, a condamnat această propunere în modul „cel mai categoric posibil”, precizând că „îi va proteja pe toţi cetăţenii ţării în faţa acestor insulte” şi promiţând măsuri drastice
 
. La rândul său, opoziţia socialistă a calificat declaraţia lui Gyongyosi drept impardonabilă şi a propus formarea unei comisii etice speciale în parlament pentru astfel de cazuri. Partidul fostului premier Ferenc Gyurcsány, Coaliţia Democratică, a anunţat că va cere direct scoaterea a afara legii a Jobbik, care nu e la primul astfel de derapaj extremist. Comunitatea evreiească din Ungaria a denunţat, la rândul său, ideologia nazistă promovată deschis de formaţiunea de extremă dreapta.
 
Regrete fără demisie
 
În faţa criticilor dure, Gyongyosi şi-a cerut în final scuze pentru declaraţiile care, susţine el, au fost greşit interpretate, dar a refuzat să îşi dea demisia. Nu este însă prima dată când parlamentarul ungar, care mai coordonează şi departamentul de politică externă al Jobbik, îşi exprimă deschis opiniile antisemite. Anul acesta el a contestat numărul victimelor Holocaustului. Între 500.000 şi 600.00 de evrei unguri au murit în lagărele naziste, potrivit Memorialului Holocaustului de la Budapesta.
 
Ascensiune prin extremism
 
Jobbik a fost înfiinţat în 2003, câştigând repede capital electoral prin discursuri extremiste îndreptate împotriva evreilor şi celor aproximativ 700.000 de etnici romi din Ungaria. La alegerile din 2010 formaţiunea a intrat în parlamentul de la Budapesta unde deţine 44 de mandate.
 
Partidul a atras atenţia Europei în 2007 când a pus bazele Gărzii Maghiare, o organizaţie paramilitară ai cărei membri erau trimişi să facă ordine în localităţile cu o populaţie romă semnificativă. Justiţia ungară a scos organizaţia în afara legii doi ani mai târziu.

 
0