910

Anneli Ute Gabanyi: Cea mai bună soluţie pentru R.Moldova este să impună o frontieră provizorie pe Nistru




 


 
 

 
 
28.11.2012
 
Transnistria poate fi la un moment dat lăsată ”ca o coadă de șopârlă”, fără să fie abandonată definitiv, în condițiile în care Republica Moldova chiar ar avea șansa reală de a deveni membru al UE. Acest lucru ar presupune instalarea de către autoritățile constituționale a unui control fiscal și migrațional pe Nistru, la hotarul administrativ cu regiunea transnistreană, urmând ca pe viitor, dacă cei din Transnistria vor dori, să aibă totuși posibilitatea de a se reintegra în Republica Moldova.




Acest punct de vedere este susţinut şi de experta de la Berlin, doctorul Anneli Ute Gabanyi, co-președinte al Forumului German-Moldovenesc și o bună cunoscătoare a realităților din Republica Moldova, cu care am avut ocazia să discut pe marginea Forumului UE-Republica Moldova care s-a desfășurat recent la Berlin.


Notă: Materialul a fost realizat în cadrul emisiunii Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  produs al Asociaţiei pentru Politică Externă, în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).






 
 Lina Grâu: Și atunci, dacă tot ați amintit factorul Transnistria, ce facem cu această regiune? Există două puncte de vedere – ori o lăsăm ca pe o ”coadă de șopârlă”, ori încercăm să o reintegrăm în componența Republicii Moldova, și atunci nu se știe care va fi impactul pentru malul drept al Republicii Moldova, pentru procesele democratice, inclusiv pentru procesul de integrare europeană. Deci, ce facem cu Transnistria?
 
 
Anneli Ute Gabanyi: Personal al spus prima, și pentru prima dată în 2004, că ar fi foarte bine pentru drumul Republicii Moldova către UE să fixeze o frontieră internă, nu definitivă, dar totuși bine închisă, bine protejată, pe Nistru.
 
 
 
 Lina Grâu: Acest lucru are loc în condițiile în care Tiraspolul nu vrea să participe la negocierile cu UE pe marginea Acordului de creare a zonei de liber schimb. Odată intrat în vigoare acest document, vechiul Acord de comerț asimetric își va pierde valabilitatea, iar o parte din companiile transnistrene se vor pomeni în afara cadrului de înlesniri negociat de Chișinău cu Bruxellesul.
 
 
Anneli Ute Gabanyi: Așa este. Nu este sigur dacă și în ce măsură conducerea din Transnistria ar dori acest lucru și în ce măsură Rusia ar pune presiune pe ei să nu facă acest pas. S-ar putea să fie ambii factori. Însă momentul în care această decizie va trebui luată li dacă Transnistria nu face pasul să se includă în negocieri, atunci această frontieră, dacă vreți economică și de tarife, se va stabili pe Nistru. Va fi poate cel mai interesant moment din ultima vreme, pentru că acolo se vor despărți apele.
 
 
Lina Grâu: Întrebarea mea este în această situație dacă nu riscăm peste zi să ne trezim cu o bază militară rusească în zonă, având în vedere că există acolo niște trupe rusești, există forțele de pacificare, Rusia susține regiunea. Nu există acest risc? UE nu este îngrijorată de o asemenea evoluție?
 
 
Anneli Ute Gabanyi: E clar că este îngrijorată, dar, dacă vă amintiți, în Memorandumul Kozak acest lucru era deja prevăzut pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta este alternativa. Alternativa reală probabil în acest moment este fie rămânerea trupelor rusești care sunt prezente acum plus încă niște militari și armament mai modern numai în acea enclavă, fie că trece atâta timp încât și Republica Moldova nu va mai suporta presiunea, Uniunea Europeană eventual s-ar putea plictisi de acest spațiu care totuși este blocat în drumul lui către UE și atunci alternativa este ca întreaga Republica Moldova să cadă pradă unui Kozak 2 sau 3 și să această bază militară rusească să-și aibă sediul pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
 
 
Deci, cu toată compasiunea și pentru oamenii care trăiesc în Transnistria, dar care trebuie să spunem nici nu dau semne că într-adevăr vor să se angajeze pentru un alt drum, aceștia trebuie să rămână acolo unde sunt. Iar Guvernul de la Chișinău trebuie să fie realist. Eu cred că aceasta ar fi totuși varianta cea mai bună.
0