833

Nemţii de la Draexlmaier renunţă la o investiţie de 15 milioane de euro în Republica Moldova

http://www.adevarul.ro/moldova/economie/Republica-Moldova-rateaza-investitie-milioane_0_815318495.html
 
Decizia grupului german Draexlmaier de a mai construi o fabrică la Bălţi se datorează, în mare parte, hărţuielei la care este supus investitorul de către Serviciul Fiscal. Şeful Fiscului, Nicolae Vicol, neagă acuzaţiile.
...
Motivul de bază care a provocat nemulţumirea businessmenilor sunt controalele efectuate de către Serviciul Fiscal pe parcursul ultimelor nouă luni. Cel mai recent a fost iniţiat chiar săptămâna aceasta, iar la începutul lunii noiembrie Fiscul a pus şi sechestru pe conturile companiei.
Din decizia Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), din 17 septembrie, rezultă că de când activează în Republica Moldova Draexlmaier a comis mai multe încălcări „destul de grave" ale legislaţiei, pentru care ar urma să achite la buget plăţi şi amenzi de circa 25 de milioane de lei.
De exemplu, firma a asigurat în perioada 2009-2012 lucrătorii cu hrană, iar acest serviciu a fost trecut în registre ca ajutor material, care nu se impozitează. În decizia sa, compania s-a bazat pe un răspuns oferit în luna mai 2009 de oficiul fiscal din Bălţi, în care se preciza că din ajutorul material „în expresie bănească sau naturală", acordat de către angajator salariaţilor, nu se calculează contribuţii de asigurări sociale şi medicale.
După trei ani, Fiscul îşi revizuieşte propria interpretare a prevederilor legale şi susţine că hrana nu poate fi calificată ca ajutor material şi trebuie trecută la categoria „alte plăţi", pentru care se achită contribuţii de asigurări sociale şi medicale.
Pentru această încălcare, Fiscul a obligat firma să plătească 5,2 milioane de lei, sub formă de plăţi şi amenzi.
...
 
0