584

Istoric rus: "România a plătit cu Tezaurul pentru faptul că în 1918 a ocupat Basarabia rusească"

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20121003_0057/4.jpg 

Dacă se vor înainta pretenţii faţă de România, care în anii 1941-1944 a fost de partea fasciştilor, suma despăgubirilor vor atinge cifre astronomice, susţine Mihail Miagkov, şeful Centrului de Istorie a Războaielor şi Geopolitică din cadrul Institutului de Istorie Generală.

Rusia trebuie să returneze României 93 de tone de aur, au declarat câteva zile în urmă la deputaţii din cadrul Alianţei pentru Integrarea Europeană, la şedinţa APCE. Istoricii ruşi consideră aceste pretenţii nejustificate şi hilare.

"Pretenţiile moldovenilor faţă de avuţia Curţii Regale Româneşti stârneşte nedumerire. În primul rând, nu este clar de ce deodată aceştia au devenit avocaţii voluntari ai României", se întreabă Mihail Miagkov, şeful Centrului de Istorie a Războaielor şi Geopolitică din cadrul Institutului de Istorie Generală, citat de Vocea Rusiei.

„În general, orice fapt istoric trebuie examinat în context. Ce ar fi ca Rusia să ceară despăgubiri în bani de la Franţa pentru ceea ce a făcut Napoleon în Moscova în anul 1812? Ar fi cel puţin hilar. Însă această cerere ar fi mai întemeiată decât pretenţiile Moldovei faţă de Rusia", susţine istoricul rus.

Potrivit lui Miagkov, în anul 1916 în timpul Primului Război Mondial, Imperiul Rus a salvat nu doar aurul regal, ci şi România.

"România a ocupat Basarabia rusească"

„România a plătit astfel pentru faptul că în 1918 a ocupat Basarabia rusească. Cum altfel poate fi înţeles acest lucru? În anii celui de-al Doilea Război Mondial, în anii ocupaţiei germano-române de pe teritoriul Moldovei şi zonele învecinate din regiunea Odessa, au fost ucişi de către ocupanţii germano-români 800.000 de cetăţeni paşnici. Cum poate fi explicat acest fapt? Cine trebuie să plătească daune pentru ei? Parlamentarii moldoveni se joacă cu focul. Dacă se vor înainta pretenţii faţă de România, care în anii 41-44 a fost de partea fasciştilor, sumele despăgubirilor vor atinge cifre astronomice", a afirmat istoricul rus.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, o parte din aurul adus la păstrare în Rusia în 1916 a fost returnat României. Totoadă Uniunea Sovietică nu a cerut României despăgubiri pentru ocupaţia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă conform Tratatului de Pace de la Paris din 1947, România trebuia să plătească URSS 300 de milioane de dolari.

Acum, iniţiatorul cererii de returnare a aurului a fost Tudor Panţîru, fost cetăţean moldovean, în prezent deputat al opoziţiei în Parlamentul României, menţionează Vladimir Bruter, expert la Institutul Internaţional de Studii Politico-Umanitare, citat de Vocea Rusiei.

„Domnul Panţîru şi colegii săi moldoveni acţionează în calitate de provocatori, care nici măcar nu-şi închipuie ce fac, dar sunt foarte curioşi să vadă care va fi reacţia. Poate Rusia va avea o reacţie furtunoasă şi va ieşi un scandal. De aceea, toată această situaţie este amuzantă", susţine expertul rus.

Potrivit lui Bruter, actualul Guvern al României, format de PNL şi PSD, are o atitudine destul de constructivă faţă de dialogul româno-rus. Expertul rus consideră că problemele din trecut trebuie să rămână de domeniul trecutului.

 

adevarul

0