1979

Vin cu o propunere asupra reformei politei de asigurare medicala

Am citit urmatoare informatie de mai jos care si m-a motivat sa vin cu aceasta propunere:
 FOTO:OBSERVATOR.MD:OBSERVATOR.MD


Poliţa de asigurare medicală, mai scumpă din 2013.
"Astfel, în 2013, costul poliţei de asigurare medicală va fi de 3.318 lei.
Persoanele care nu şi-au procurat poliţă de asigurare medicală obligatorie riscă să fie chemate în instanţă. Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, 20 la sută din populaţia Republicii Moldova nu are poliţă.
Oficialii anunţă că până în prezent 18 la sută din populaţie a primit citaţie pentru neprocurarea poliţei de asigurare. Cel mai recent studiu, realizat de Expert-Grup, arată că multe persoane nu-şi cumpără poliţă medicală din lipsa banilor şi pentru că nu au încredere în medicină. http://www.publika.md/polita-de-asigurare-medicala--mai-scumpa-din-2013_1050391.html "
---------------------
 .
Polita de asigurare medicala este o buna reforma, dar consider ca nu e dusa pina la capat.
 .
Cred ca toti v-ati convins ca intr-o societate cu o economie de piata se cere ca toti oamenii sa fie motivati si respectiv rasplatiti pentru munca lor prestata. In aceste conditii este f.important ca si medicii sa fie realmente implicati in aceste proceduri in care sa vada ca cunostintele lor medicale  oferite pacientilor sunt achitate corect.  Mai mult chiar, cei mai buni medici sa pata avea si mai multi clienti, si deci respectiv sa poata  avea si salariu/onorariu mai mare calculat din venitul avut  de la pacientii sai.
 .
Pe de alta parte omul cu polita nu vede direct beneficiul politei din simplul motiv ca multe operatiuni sunt simplificate si de aceea pentru multi este pe intelese.  Prin asta cred ca oamenii trebuie sa vada si sa simta prin buzunar beneficiul politei de asigurare medicala la orice adresare la medic.
.
De aceea corect ar fi ca medicina si serviciile medicale prestate in RM sa fie cu plata.  
Toti cetatenii si restul locuitorilor RM sa achite: fie consultatia medicala la medicul de familie, fie interventiile la medicii specialisti din policlinici ori internarea in spital cu bani ches ori prin cartele bancare.
.
Si iata aici intervine avantajele politei de asigurare.
.
Celor care o poseda, sa li se returneze pe contul lor bancar partea de bani care au fost achitati de ei pentru serviciile medicale primite. Si aceasta rambursare sa se faca in timp scurt de pina la 5 zile pe contul bancar al clientului. 
.
Desigur ca achitarea sa se faca in conformitate cu procentajul achitarii de catre client/pacient a politei de asigurare medicala si preturile serviciilor medicale sa fie afisate deschis si oamenii sa le cunoasca. Ca exemplu : adresarea la medicul de familie pentru o consultatie costa 20 lei. Omul achita medicului toti 20 lei pentru consultatia primita. Luam coraportul procentual de exemplu 30/70. In acest caz din cei 20 lei achitati, omul cu polita  va achita real 30% deci care corespunde la 6 lei, restul de 14 lei din cei 20lei vor fi achitati de stat in timp de 5 zile si statul este obligat sa transfere banii pe contul bancar al pacientului din fondul SOLIDARITATE. Pentru un medic specialist care face (de ex.)  interventii chirurgicale sa se ia un raport de 50/50 de procente. Fondul Solidaritate sa se completeaze cu bani din impozitele lunare ale angajatilor  alocate pentru servicii medicale. Angajatul poate negocia salariul brut, dar nu procentul impozitului pentru asigurarea medicala. La prima vedere pare o contradictie, in sensul ca cei tineri, la moment, mai putin au nevoie de serviciile medicale, INSA cand vor deveni in etate vor compensa prin frecventele lor adresari la medici. Principalul ca cei ce vor achita polita de asigurare, care de fapt vor forma acel grup mare de SOLIDARITATE, vor achita la medici conform cerintelor politei de asigurare medicala. 
 .
Daca de exemplu un careva cetatean ori locuitor RM nu doreste ca obligat sa cumpere polita de asigurare medicala. Poate ca e dreptul lui, de ce sa fie obligat ? Atunci el va achita serviciile medicale la pretul real de piata si va face si la pensie de asemenea. 
.

La prima vedere  pare ca mult efort se depune pentru (si cu aceasta) reforma, dar astfel oamenii vor intelege avantajele politei, se vor disciplina si respectiv singuri vor cauta sa se asigure cu aceste polite. Si medicii vor fi cointeresati. Pentru simplificarea operatiunilor banesti se cere ca aceste polite sa fie perfectate in forma unei cartele magnetice ori cu cip.  Aceste polite-cartele cu cip sa fie acceptabile si la farmacii pentru medicamentele eliberate ,  care se prescriu cu reduceri de pret .
 .
Acele persoane care doresc sa fie achitate complet serviciile medicale primite  la toate 100% sa se deschida fonduri medicale in care acesti doritori sa verse din salariu un impozit special suplimentar din care si se va achita pentru medici.
Iata asa pe scurt.

0