989

DECIZIA FINANCIARĂ care va distruge lumea


Investitorul elvețian Marc Faber consideră că ultima decizie luată de Rezerva Federală Americană va distruge lumea. Explicația este una cât se poate de simplă: tiparnița de bani turată la maximum a Rezervei Federale va majora ritmul de creștere a inflației.


Rezerva Federală a SUA (Fed) a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anunţând că va pompa încă 40 miliarde de dolari în economia SUA în fiecare lună, până va avea loc o redresare susţinută a pieţei muncii, transmite Reuters, citată de Capital.ro.


Decizia Fed de a lega achiziţionarea de acţiuni direct de condiţiile economice reprezintă o măsură fără precedent care marchează o extindere semnificativă a eforturilor instituţiei de a reduce rata şomajului în SUA. Bursele din întreaga lume au înregistrat creşteri după anunţarea deciziei Fed, iar aurul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.


Spre deosebire de precedentele achiziţii de obligaţiuni, acum Fed a anunţat că va cumpăra doar obligaţiuni garantate prin ipoteci, sperând ca prin redresarea pieţei imobiliare să ajute economia SUA.
“Situaţia angajărilor rămâne o preocupare serioasă. Deşi economia pare să se redreseze moderat, nu creşte suficient de rapid pentru a decide o scădere a ratei şomajului”, a afirmat Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale a SUA.


Prin achiziţionarea de obligaţiuni garantate prin ipoteci, Fed speră să reducă ratele ipotecilor, ajutând astfel piaţa imobiliară şi încurajând investitorii să achiziţioneze şi alte active, cum ar fi bonduri corporative, ceea ce va duce la scăderea randamentelor. Aceste reduceri ale costurilor de împrumut ar trebui să stimuleze creditarea şi creşterea economiei americane, susţin oficialii Fed.


Aceştia au anunţat că intenţionează să menţină dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero până la mijlocul anului 2015, extinzând astfel perioada anunţată iniţial, la finele lui 2014.


“Dacă perspectiva pieţei muncii nu se va îmbunătăţi substanţial, Fed va continua să achiziţioneze obligaţiuni garantate prin ipoteci, va iniţia achiziţii suplimentare de active şi se va folosi şi de alte instrumente de politică monetară până când va avea loc o îmbunătăţire a situaţiei economiei, în contextul stabilităţii preţurilor”, se arată în declaraţia Fed.
 


politik.md

0