751

Cel puţin 100 de specii de vieţuitoare riscă să dispară până în 2020

Un consorţiu internaţional alcătuit din mai bine de 8.000 de oameni de ştiinţă a fost organizat de curând pentru a căuta strategii de salvare a celor mai ameninţate animale, plante şi fungi de pe Pământ.
În ultimul timp, nevoia tot mai mare a omului de a avea spaţiu pune presiune pe regatul animal. Raportul oamenilor de ştiinţă învinuieşte obiceiurile poluante ale omului, dar şi alţi factori precum lărgirea oraşelor sau defrişarea. Toate aceste activităţi umane au dus la extincţia multor specii, iar procesul pare să nu se mai termine, având în vedere că din ce în ce mai multe vieţuitoare ajung pe lista roşie. 

Rafetus swinhoe este o broască ţestoasă cu carapace moale şi este extrem de rară. Singura populaţie numără doar 4 indivizi
Acum, deşi 100 de specii din 48 de state sunt pe cale să dispară rapid şi pentru totdeauna, nimeni nu face nimic pentru a le proteja şi salva. În topul celor mai periclitate specii se numără iguana Cyclura collei care a fost declarată extinctă, dar despre care, ulterior, s-a aflat că ar mai exista în două populaţii foarte mici şi palmierul “sinucigaş” de Madagascar (Tahina spectabilis), care se luptă să crească de-a lungul a mai multor decenii pentru ca apoi să producă nişte flori galbene şi să moară. 

 Palmierul “sinucigaş” de Madagascar
Multe dintre aceste specii, precum ciocârlia de Etiopia (Mirafra cantillans) sau liliacul (Coleura seychellensis) nu sunt la fel de cunoscute ca leii sau belenele, dar fiecare dintre ele adaugă câte ceva la ecosistemul planetei. 
Raportul numit Priceless or Worthless? (Nepreţuit sau fără valoare?) susţine că fiecare specie are nevoie de o bună protecţie pentru a nu dispărea până în 2020. 

Specie de broască ţestoasă rară, populaţia de Astrochelys yniphora numărând doar 440, maxim 770 de indivizi
“Mai bine de jumătate dintre aceste animale nu primesc niciun fel de atenţie. Mişcarea de conservarea s-a bazat prea mult pe avantajele pe care ni le oferă nouă natura, iar multe habitate şi animale sălbatice sunt valorificate în funcţiile de beneficiile pe care le aduc oamenilor. Acest proces a îngreunat procele conduse de conservatori pentru protejarea speciilor ameninţate”, a declarat profesorul Jonathan Baillie. 

Antilophia bokermanni, pasare cu o populaţie foarte restrânsă, originară din Brazilia
Totodată, lucrarea subliniază că “pentru a preveni aceste extincţii este nevoie de fonduri, resurse de ordinul miliardelor provenite de la guvern”. Cele mai importante măsuri, spun specialiştii, ar fi acelea de a extinde ariile protejate şi de a interzice vânătoarea. 

Eurynorhyncus pygmeus, pasăre originară din rusia, cu o populaţie sub 100 de perechi
Baillie spune că în ultimul timp, oamenii şi-au făcut un obicei din a judeca animalele şi plantele după valoarea lor economică redată de serviciile în care ele pot fi incluse, cum este în cazul medicinei sau a industriei alimentare. Deşi valoarea unora dintre specii ar putea să nu pară evidentă, de fapt, toate speciile contribuie la funcţionarea sănătăţii planetei. 

Petroica traversi, pasăre cu o populaţie de doar 224 indivizi

 (Risiocnemis seidenschwarzi) Libelulă de tip damselfly care poate fi găsită doar în insula Cebu

(Scaturiginichthys vermeilipinnis), Peşte de mici dimensiuni observat pentru prima dată în anii '90)
descopera.ro

0