522

Chirtoacă despre intenţia de INTERZICERE a manifestărilor unioniste: NU VA TRECE aşa ceva în Parlament!


Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă nu vede cu ochi buni intenţia de modificare a legislaţiei pentru a interzice manifestările unioniste. „Nu putem să încălcăm drepturile fundamentale ale omului, însă oricum acest lucru nu va trece în Parlament”, a declarat primarul capitalei în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
„Nu, asta nu poate să aibă loc. Eu cred că este vorba de o chestiune care de multe ori s-a făcut pur şi simplu formal, dar de Parlament nu cred să treacă. Este imposibil să fie votată o asemenea lege în Republica Moldova, asta ar însemna să încălcăm grav prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, întrucât aceasta spune că orice fel de opinie, inclusiv cea care şochează, are dreptul să fie exprimată în societate, iar autorităţile trebuie să aibă grijă ca orice fel de întrunire publică să aibă loc paşnic. În rest, fiecare poate vorbi orice, de la lucruri relevante şi logice, până la prostii şi aberaţii, toate au loc în spaţiul public”, a declarat primarul.

În acelaşi timp, edilul capitalei spune că a solicitat unioniştilor să amâne marşul pentru a nu se suprapune cu Festivalul minorităţilor. „Între timp minorităţile au acceptat să desfăşoare activitatea dânşilor nu pe 16, ci pe 15 septembrie şi respectiv rămâne ca pe 16, atât „Acţiunea 2012”, cât şi contramanifestanţii să-și desfăşoare manifestaţiile, dar în condiţii paşnice, aşa cum spune legea.”, spune Chirtoacă.

Reamintim că premierul, Vlad Filat în şedinţa Guvernului de la începutul săptămânii a solicitat Ministerului Justiţiei să facă o analiză şi să propună modificări la legislaţie pentru a interzice organizarea diferitor marşuri care destabilizează societatea moldovenească.
24h.md
0