596

Nicolae Negru: Filat stie ruseste?

 
„Premierul Filat ne-a surprins saptamana trecuta cu trei declaratii care i-au alarmat pe sustinatorii Aliantei. Prima, privind adoptarea unei noi constitutii si transformarea RM in republica prezidentiala, a doua, ce denota existenta unor neintelegeri serioase in sanul Aliantei care se pot solda cu alegeri anticipate, iar cea de-a treia, privind deschiderea unui consulat rus la Tiraspol, prezinta „cadoul” cu care premierul a mers luni la Moscova”, scrie Nicolae Negru intr-un nou editorial.
 
Editorialistul, mentioneaza ca in luna aprilie, vicepremierul Eugen Carpov dezmintea ca ar fi posibil un raspuns pozitiv in chestiunea unui consulat atata timp cat Chisinaul nu controleaza teritoriul de dincolo de Nistru si nu poate asigura securitatea si imunitatea diplomatilor. „Au trecut doar cateva luni si optica guvernului s-a schimbat. Acum stim de ce. Filat s-a autoinvitat la Kremlin. Visul lui Filat de a fi primit oficial de „idolul” sau, Vladimir Putin, il vom plati cu pretul unei cedari care aduce atingere suveranitatii si demnitatii noastre nationale”, considera Negru.
 
Nicolae Negru sustine ca nimeni nu neaga importanta problemelor care s-au acumulat in relatiile cu Rusia. „Ele trebuie abordate, dar de ce sa ne amagim ca am putea deveni pentru ea „partener strategic”, fara sa aderam la planul de refacere, intr-o forma sau alta, a URSS. Si contractul cu Gazpromul, Moscova a spus-o nu o singura data, va depinde de atitudinea fata de Uniunea Vamala, cu care incepe proiectul nostalgic al lui Putin. Nu intelege Filat ruseste?”, se intreaba autorul. 
 
Totodata, Nicolae Negru sustine ca urmeaza sa aflam rezultatele concrete ale intalnirilor sale cu Medvedev si Putin, dar e putin probabil ca Rusia ii va „darui” in schimb retragerea trupelor sale de pe teritoriul RM. „Moscova i-ar putea oferi lui Filat, pentru „darul” sau generos, o oarecare reducere a pretului la gaze, ca el sa nu se intoarca cu mana goala. Dar si acest gest, daca va fi facut, trebuie privit intr-un context mai larg, al rivalitatii Est-Vest, al luptei pentru sufletele moldovenilor”, afirma editorialistul.
 
De asemenea, Negru este de parere ca relatiile bune cu Rusia nu inseamna cedari din teritoriul national. „Cu siguranta, nu acesta este sensul recomandarilor venite din Occident. Cu un asemenea pret, oricine poate obtine o vizita oficiala la Moscova. Inclusiv Mihai Ghimpu, cel demonizat de presa rusa. Acest drum duce in mod sigur spre recunoasterea de facto a Transnistriei”, crede autorul.
 
„Vizita lui Filat, indiferent de rezultate, are si o puternica semnificatie politica pe plan local. Este un semnal pentru alegatorii rusofili si o lovitura indirecta pentru PCRM. Putin demonstreaza ca nu-i pasa de ce cred comunistii. El nu considera Alianta criminala si uzurpatoare. Insa va indrazni Voronin sa-i reproseze ca Angelei Merkel? Putin probabil”, conchide Negru.
 
protv.md

0