517

Londra îl demaschează pe Plahotniuc

 
Implicarea prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, în atacurile raider asupra câtorva bănci din Republica Moldova devine tot mai vizibilă. Cel puţin asta o demonstrează un nou set de documente deconspirate la Londra de către avocaţii oamenilor de afaceri Victor Țopa şi Viorel Ţopa.

Pe parcursul a cel puţin patru luni, aceştia examinează documentele oferite de către proprietarii mai multor companii din Anglia şi Scoţia, documente care demonstrează clar că acestea au fost implicate în atacurile raider din vara anului trecut.

Conform informațiilor obținute de către avocații londonezi ai celor doi oameni de afaceri, în urma studierii materialelor sechestrate prin decizia Înaltei Curţi de Justiție din Marea Britanie, pe 9 septembrie 2011, reprezentantul lui Plahotniuc, Henri Sovoa, a redirecţionat către compania Susanne Erbida un mesaj pe poșta electronică la care au fost anexate două proiecte de documente. Primul act anexat conține declaraţia directorului și acţionarului Tomdal, precum că beneficiar economic principal al Tomdal este Vlad Plahotniuc. În instrucţiunile venite de la Alexandru Platon, o altă persoană de încredere a lui Plahotniuc, se cere semnarea şi apostilarea acestui document.

Totodată, avocații londonezi au intrat în posesia unei procuri şi a unei permisiuni de înstrăinare a acţiunilor Victoriabank, deţinute de Tomdal, către OTIV Prime Financial Olanda, care aparține lui Plahotniuc.

Interesant este faptul că pe 13 septembrie, la ora 10 dimineaţa (ora Moldovei), a venit o altă scrisoare de stopare a executării acestor instrucţiuni, exact cu 30 minute mai târziu după ce în presa din Republica Moldova fusese publicat Memoriul lui Victor Țopa şi Viorel Ţopa, prin care aceştia îl demascau pe Plahotniuc drept autor şi beneficiar al atacurilor raider.

În continuare, ancheta a stabilit că Plahotniuc a încercat să prezinte alte persoane drept beneficiari ai atacurilor raider, oferind bani angajaţilor Companie Plus, pentru ca aceștia să nu-i divulge identitatea.

După ce au obţinut acordul înaltei Curţi de Justiţie din Londra, avocaţii lui Victor Țopa şi Viorel Ţopa au examinat, prin intermediul unor experţi independenţi, autorizaţi de magistraţi, un număr impunător de documente de la mai multe companii înregistrate în Marea Britanie. Deşi se află încă în plin proces de studiere a acestora, concluzia poate fi trasă încă de pe acum.

„Deja avem destule dovezi care arată că domnul Plahotniuc a fost beneficiarul companiilor implicate în acele atacuri raider. Mai avem probe de arătat. Acestea au fost obţinute prin mijloace independente: avocaţi independenţi, specialişti în calculatoare independenţi. De asemenea, putem vedea, după aceste dovezi, cum a decurs exact procesul şi cum s-au făcut transferurile prin diverse companii în spatele cărora stă Vlad Plahotniuc. Aici sunt detalii interesante care vor deveni ştiri în viitor. Din păcate, nu pot spune mai multe pe marginea acestui subiect. Este un caz incredibil de serios. Avem cu adevărat o deconspiraţie criminală, în care au fost utilizate companii engleze în scopul transferării acelor acţiuni de la deţinătorii legali din Moldova. Aceasta este o crimă aici, în această ţară”, a declarat Patrick Boylan, avocat Simons&Simons, pentru Jurnal TV.

Potrivit avocatului, este vorba despre circa 30 de lăzi cu documente şi acte, dar şi gigabaiţi întregi de informaţie electronică. Patrick Boylan a evitat să prezinte mai multe informații, invocând secretul anchetei. Totuși Jurnal TV a reușit să afle câteva detalii.

„O altă informaţie interesantă este că cineva care a fost implicat într-un proces din Cipru era un pretins participant la acordul de vânzare a pachetelor de acţiuni. Potrivit probelor noastre, chiar în ziua în care trebuia să semneze acest acord în Moldova, el a părăsit Chişinăul la ora 2 noaptea, zburând spre Moscova. El nici măcar nu putea fi în Chişinău în ziua semnării. Este doar una dintre informaţiile care au fost obţinute aici, în Anglia, şi care ne ajută în apărarea cauzei lui Victor şi Viorel Ţopa”, a mai dezvăluit avocatul.

Acum aproximativ 3 luni, în urma perchezițiilor la companiile off-shore, implicate în atacurile raider din 2010 și 2011 asupra instituțiilor financiare din RM, a ieșit la iveală faptul că Plahotniuc este beneficiarul direct al atacurilor raider la Victoriabank, Banca de Economii și compania ASITO. Documentele au ieșit la iveală datorită Curții de Justiție din Londra, care a obligat mai multe companii să dezvăluie detalii despre identitatea celor care au intrat ilegal în posesia acţiunilor. 

În urma investigației avocaţilor britanici, care apără interesele lui Victor Țopa și Viorel Țopa, au fost identificate companiile implicate în atacurile raider din vara anului 2011 din Moldova. Totodată, Curțile Engleză și Scoțiană au ordonat sechestrarea documentelor și serverelor a 17 companii și a mai multor persoane implicate în atacurile raider din Republica Moldova. Percheziția și sechestrarea actelor și serverelor s-a întâmplat în aceeași zi și la aceeași oră pe tot teritoriul Angliei. În rezultat, numele lui Vladimir Plahotniuc a ieșit la iveală în repetate rânduri.

Amintim că în vara anului trecut, în urma unor decizii judecătoreşti ilegale, mai multe pachete de acţiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank şi ale societăţii de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore. Ulterior, presa dar şi mai mulţi lideri de opinie, au declarat că în spatele acestor acţiuni ar sta actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului.
 
Jurnal.md
0