933

Ucraina se teme că România va anexa Bucovina de Nord


Foto: muzeul militar naţional
Trupele române au eliberat oraşul Cernăuţi, din nordul Bucovinei, de sub ocupaţia sovietică


 
"Se fac pregătiri pentru anexarea Bucovinei de Nord, sub pretextul reîntregirii Sudului şi a Nordului Bucovinei. Acest lucru se va întâmpla în timpul următoarei crize politice din Ucraina, va fi un proces foarte rapid şi puţin dureros", a declarat Sergey Deev, Secretarul Congresului Civil-Constituţional Ucrainean, preşedintele Comisiei pentru relaţii ucraineano-române, anunţă portalul de ştiri MIGnews.com.ua.
 
Acesta susţine că NATO consideră Nordul Bucovinei (regiunea Cernăuţi) drept o posibilă zonă de conflict armat.
 
Citeşte şi:
VIDEO Masacrul de la Fântâna Albă, îngropat de KGB: peste 2000 de români ucişi de trupele sovietice
 
"În regiunea Cernăuţi, mai mult de 100.000 de oameni au cetăţenie română. La frontierele ţării a crescut numărul posturilor de control, iar poliţia de frontieră este înlocuită cu civili care deţin câte două paşapoarte, unul ucrainean şi unul românesc" - afirmă Deev.
 
"Se fac pregătiri pentru anexarea Bucovinei de Nord, sub pretextul reîntregirii Sudului şi a Nordului Bucovinei. Acest lucru se va întâmpla în timpul următoarei crize politice din Ucraina, va fi un proces foarte rapid şi puţin dureros."
"
În săptămâna următoare anexării, românii din regiune vor organiza un referendum, în care marea majoritate a cetăţenilor, având şi paşaport ucrainean, şi românesc, vor susţine unirea cu Bucovina, astfel încât aceasta să revină în graniţele sale de până în anul 1940" - subliniază preşedintele Comisiei pentru relaţii ucraineano-române.

 
 
Deev susţine că deţine informaţii potrivit cărora acest scenariu se află într-un stadiu foarte activ de pregătire, iar Ucraina, practic, nu poate face nimic pentru a se opune.
 
"România este stat membru al NATO şi, în consecinţă, orice acţiune de răspuns împotriva României va atinge întreaga Alianţă Nord-Atlantică. Această problemă a fost discutată şi în cadrul summitului NATO de la Chicago, împreună cu situaţia din Transnistria. La acel summit, Bucovina a fost trecută pe lista cu posibile zone de conflict militar" - a concluzionat expertul.
 
În regiunea Cernăuţi, locuiesc la aproximativ un milion de oameni, dintre care 75% sunt ucraineni, 12% sunt români, iar 7% se declară moldoveni.
 
Potrivit presei ucrainene, "în documentele oficiale ale României, se arată că în Nordul Bucovinei, 20% din populaţie aparţin minorităţii române. Aritmetica este simplă: moldovenii au fost incluşi pe aceeaşi listă cu românii odată cu românizarea şcolilor moldoveneşti - explică jurnaliştii de la MIGnews.






 
0