436

Festivalul de Arta Medievala Stefan Cel Mare, editia 2012

Mii de turişti au participat la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” care are loc în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Festivalul a început joi după-amiază şi se va încheia în această seară.

Au fost patru zile în care organizatorii au încercat şi au reuşit să dea viaţă Cetăţii de Scaun. Au fost lupte încrâncenate între cavaleri pentru cucerirea domniţelor graţioase, jonglerii cu steaguri, dresură cu cai, prezentare de arme, salve de tun, spectacol cu foc, piese de teatru istoric, concursuri, costume medievale.

Unul dintre momentele impresionate a fost cel în care în care, participanţii la festival au plănuit o luptă ad-hoc între creştini şi păgâni, pentru cucerirea cetăţii.

„Lume, lume... Să ştie tot natul! Porţile cetăţii se deschid. Bine aţi venit în Cetatea Sucevei (bate toba). Am zis! Adjudecat! Facem să fie bine (bate toba). Nu uitaţi, vorbele bune nu strică niciodată dinţii! Am zis (bate toba)”, se auzea prin mulţime vocea toboşarului. Îl chemă Dorin Stanciu, este de profesie artist plastic şi a participat la numeroase festivaluri medievale peste tot prin ţară.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că reabilitarea Cetăţii de Scaun, proiect demarat în 2006 se va finaliza în perioada 2014-2015, iar atunci „vom rivaliza cu cetăţile din Transilvania, zona Braşovului, în mod deosebit cu Sighişoara”.

Pentru acest lucru, Cetatea de Scaun a Sucevei face parte dintr-un alt proiect –„Perlele Medievale”, alături de Cetatea Hotinului din Ucraina şi Cetatea Soroca din Republica Moldova.

„Este un proiect care va fi pus în practică în perioada următoare, şi eu sunt convins că la ediţia viitoare vom putea avea o manifestare mult mai amplă, având în vedere că vom avea posibilitatea să achiziţionăm şi recuzită prin acest proiect, în aşa fel încât să fim cât mai dotaţi şi să avem un eveniment cât mai frumos la Suceava”, a completat primarul.

0