Conditii de lux pentru ucigasi! Unde isi vor ispasi pedeapsa detinutii care au stat ani buni dupa gratii
Detinutii, care au stat ani buni dupa gratii, s-ar putea muta intr-un bloc de lux, situat in Taraclia. Celulele au fost deja mobilate cu paturi noi, saltele, dulapuri si noptiere. Totusi, Departamentul Institutiilor Penitenciare inca nu a decis cine exact va fi transferat aici. Autoritatile sustin, insa, ca beneficiari vor fi persoanele care au stat mai bine de zece ani dupa gratii, printre care se numara si cei condamnati pe viata.
Detinutul din imagini vede cerul de dupa gratii deja de 23 de ani. A ajuns aici pentru ca a omorat un om, iar al doilea pe care l-a atacat a murit mai tarziu la spital.
Penitenciarul din Rezina este singurul in care stau cei care au fost condamnati la detentie pe viata. In prezent sunt 92 asemenea condamnati, in mare parte ucigasi cu sange rece care au omorat cel putin un om. Cel mai batran dintre ei are in jur de 60 de ani si este un pedofil care a violat cativa copii.
Putini dintre detinuti au fost de acord sa vorbeasca cu noi. Printre ei este si acest barbat, economist de profesie, condamnat pentru ca a organizat o crima. In penitenciar se afla de 15 ani.
In curand, majoritatea dintre acesti detinuti ar putea sa plece de aici si sa-si continue ispasirea pedepsei in Taraclia, unde special pentru ei a fost amenajat un bloc nou, cu celule mult mai spatioase. Si asta pentru ca in Rezina ar fi conditii mizerabile.
In Taraclia, blocul a fost deja finalizat, iar conditiile din celule sunt de invidiat. In fiecare camera este un grup sanitar separat, paturi cu lenjerie, dulapuri si noptiere.
Un singur lucru a mai ramas de facut. De selectat detinutii care vor sta aici. Pentru ca blocul are o capacitate de 86 de locuri, nu toti condamnatii pe viata vor putea fi adusi aici. De aceea Departamentul Institutiilor Penitenciare vrea sa-i selecteze pe cei care au stat dupa gratii mai mult de 10 ani. Deocamdata, insa, nu se stie cand vor fi transferati acestia.
Blocul nou, construit pe teritoriul penitenciarului din Taraclia, a costat in jur de 8 milioane de lei, iar banii au fost alocati din bugetul de stat.
Potrivit ombudsmanului Anatolie Munteanu, in acest fel am putea reduce numarul cauzelor pierdute la CEDO. Pana acum in 43 de cauze Curtea de la Strasbourg a constatat existenta in peniteciarele din Moldova a conditiilor degradante.
PROTV