1001

Chişinăul a pus la zid „secera şi ciocanul"

Un proiect care condamnă ororile regimului totalitar comunist va intra în vigoare în octombrie, după ce o rezoluţie în acest sens a trecut recent prin Parlamentul de la Chişinău. Dacă nu se vor supune noilor decizii, comuniştii de peste Prut vor fi excluşi din registrul partidelor.

Crimele comunis­mului au fost con­damnate în mod oficial de Parla­mentul de la Chişinău. Săptămâna trecută, Legislativul moldovean a pus la zid crimele comunismului, proiectul fiind votat după şase ore de dezbateri, transmite Romanian Global News. „Se condamnă regimul totalitar comunist dn RSSM, care a comis crime împotriva umanităţii. Se interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova, în scopuri politice şi de propagandă, a simbolurilor regimului comunist, secera şi ciocanul, precum şi orice suport cu aceste simboluri şi promovarea ideologiilor totalitare", se arată în proiectul propus de liberali. Proiectul a fost votat de deputaţii PLDM, PL şi PD şi respins de deputaţii PCRM, arată jurnal.md. Un singur deputat PLDM, Chiril Lucinschi, s-a abţinut de la vot.

Cunoaşterea acestor pagini, 
indispensabilă noilor generaţii

Proiectul propus de liberali s-a bazat pe analiza unei comisii speciale, care a evaluat regimul comunist din Republica Moldova, şi va intra în vigoare în octombrie, o dată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. „Condam­narea comunismului este astăzi mai mult decât oricând o obli­gaţie morală, intelectuală, politică şi socială. Cunoaşterea acestor pagini întunecate şi tris­te  din istoria statului nostru este indispensabilă pentru noile generaţii, care au dreptul să ştie în ce lume au trăit părinţii lor", a declarat Mihai Ghimpu, unul dintre autorii proiectului. Acesta i-a ameninţat pe comunişti că, în cazul în care nu se supun, vor fi excluşi din registrul partidelor. „Crimele, dacă nu sunt condamnate, se repetă. De 20 de ani am vrut să fie condamnate aceste infracţiuni", a adăugat Ghimpu.

Premierul Vlad Filat a spus, la rândul său, într-o emisiune televizată, că „acesta este doar un început". „Astăzi (n.r. vineri) este o zi importantă pentru că, în sfârşit, prin voinţă politică, s-a dat o apreciere evenimentelor care s-au petrecut în ţara noastră. Dar este un început. Dincolo de condamnare, trebuie să muncim, să asigurăm cu informare cetăţenii, astfel încât să ştie ce s-a întâmplat. Republica Moldova are ca niciodată şansa să facă un salt enorm în devenirea sa", a mai spus Filat.

Comuniştii: 
Aţi întârziat cu 20 de ani!

Comuniştii au criticat dur iniţia­tiva liberalilor, acuzând că proiectul nu ar fi altceva decât o în­cer­care de eliminare a PCRM din câmpul electoral. „Aţi întârziat cu 20 de ani. Noi suntem deja foarte cunoscuţi în Republica Moldova", a comentat Vladimir Voronin, liderul PCRM. Acesta a mai adăugat că se va adresa Curţii Constituţionale pentru a ataca proiectul de hotărâre privind aprecierea istorică, politică şi juridică a regimului totalitar comunist din Republica Moldova. 

Proiectul este considerat important în special pentru generaţiile viitoare, după cum bine a subliniat istoricul Ion Negrei, vice­preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova. „Legea nu se referă doar la aspiraţiile noastre de integrare europeană. Legea vine să clarifice nişte lucruri încurcate, precum statalitatea moldovenească şi identitatea naţională. Legea nu s-a votat doar pentru cei care au suferit din cauza comunismului, dar şi pentru cei de mâine", a spus Negrei, citat de jurnal.md.  

Comisia Tismăneanu 
a condamnat ororile comunismului Republica Moldova este printre ultimele state care au condamnat regimul totalitar comunist. Iniţiativa a pornit în 2010 şi a aparţinut liberalului Mihai Ghimpu. În România, crimele comunismului au fost condamnate în 2006, pe baza Raportului Comisiei Tismăneanu. La zid nu a fost pus doar comunismul, ci şi organismele care au impus acest regim, în primul rând Securitatea şi PCR. Regimul totalitar comunist din România a fost condamnat după 17 tentative nereuşite. Raportul Tismăneanu a avut 660 de pagini şi a identificat mai mulţi vinovaţi de ororile comunismului, printre care şi Ion Iliescu. Numărul victimelor comunismului a fost apreciat undeva între 500.000 şi 2.000.000 de oameni. 
 
 
http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/chisinaul-a-pus-la-zid-secera-si-ciocanul-270539.html
0