733

Ce se întâmplă în Rusia? Statistici reale (XXII): În Siberia au dispărut 290 de oraşe

Agenţia rusă „RiF” specializată în probleme de imigraţie a publicat un studiu amplu privind situaţia reală care există în Federaţia Rusă.
Deşi mulţi oameni continuă să admire puterea acestei ţări, iar televiziunile oficiale de la Moscova prezintă succesele guvernării de la Kremlin, datele statistice arată o altă imagine, mai puţin cunoscută, a Rusiei.
Rusia are 605 de deţinuţi la 100.000 de locuitori, ocupând astfel locul doi în lume după SUA (710). De notat că populaţia SUA constituie peste 312 milioane de locuitori şi creşte cu şapte oameni în 45 de secunde.
 
 

În fiecare minut, în Rusia mor cinci oameni şi se nasc doar trei. Cu alte cuvinte, indicele mortalităţii îl depăşeşte pe cel al natalităţii de 1,7 ori, iar în unele regiuni chiar de două-trei ori. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale, în fiecare an, în Rusia mor 180 mii de oameni din cauza „condiţiilor periculoase de muncă”, iar 200 mii de persoane se aleg cu diverse traume la serviciu. Anual, 10 mii de oameni se îmbolnăvesc de aşa-zise maladii profesionale, iar 14 mii de persoane ajung invalizi. Din cauza condiţiilor nocive de muncă, statul suferă în fiecare an pierderi de 4% din PIB.
Potrivit datelor difuzate de Centrul Rus de Analiză a Opiniei Publice, 60% din cetăţenii ruşi nu au copii şi nici nu intenţionează să aibă. Curios este faptul că în Rusia numărul femeilor căsătorite este cu 65 de mii mai mare decât cel al bărbaţilor însuraţi.
În Rusia, 30% din copii se nasc în afara căsătoriei. Acum zece ani, acest indiciu era de două ori mai mic (14,6%).
Pierderile de populaţie înregistrate anual echivalează cu numărul locuitorilor regiunii Pskov sau a unui oraş de mărimea Krasnodarului. În ultimul deceniu, populaţia Orientului Îndepărtat a scăzut cu 40%, iar numărul locuitorilor din regiunile arctice s-a redus cu 60%. În ultimii ani, în Siberia au dispărut 11 mii de sate şi 290 de oraşe. Pentru a „neutraliza percepţia negativă” a acestui fenomen, autorităţile au inventat sintagma „localitate rurală”, în locul cuvintelor sat, comună, cătun sau orăşel. De exemplu, localitatea rurală Kimerino e formată din şapte sate, 18 comune, patru orăşele şi 11 cătune. În cazul în care ar dispărea 99% din aceste aşezări umane, statistica oficială nu s-ar modifica, pentru că localitatea va exista şi atunci când va rămâne doar o singură casă.
(Va urma)
Traducere I. M. 

 
 
0