540

Judecătorii vor avea asistenți și vor fi verificați de psihiatri

Judecătorii vor trece controlul psihiatric și psihologic o dată la cinci ani. Asta prevede un proiect de lege, adoptat astăzi în prima lectură de către Parlament. Judecătorii, dar și candidații la funcția de judecător, vor fi evaluați de o comisie a Ministerului Sănătății, după o procedură coordonată cu Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul de lege instituie și o nouă funcție – cea de asistent judiciar. „Vrem ca judecătorii să să fie asistați de o persoană profesionistă care va descărca din sarcina cotidiană și va duce la o calitate mai bună a actului de justiție”, a menționat ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Astfel, judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău vor avea asistenți judiciari deja de la 1 septembrie 2012, iar ceilalți – de la 1 ianuarie 2013.

Oleg Efrim a menționat că proiectul vine cu mai multe prevederi care care va reglementa actul justiției și va elimina corupția din sistemul judecătoresc.

Comuniștii au criticat proiectul, menționând că este cu multe deficiențe. „Nu aduce niciun mecanism real de eliminare a viciului corupției. PCRM a susținut strategia conceptuală de reformă a justiției, dar am primit un proiect de lege elaborat în grabă, care aduce tot ce vrei, numai nu reformă. Proiectul este unul perfect pentru putere, care face o reformă de a supune judecătorii”, a declarat deputatul PCRM, Sergiu Sârbu.
jurnal.md
0