436

Propagandă politică în favoarea Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan

Prea Sfinţitul Marchel, episcopul de Bălţi şi Făleşti, face propagandă politică în favoarea Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan şi denigrează intenţionat Uniunea Europeană, făcând o paralelă între UE şi desfrânare.

 
Aprecierea în cauză este dată de analistul politic Oazu Nantoi. Prea Sfinţitul Marchel spune, la rândul său, că are o altă poziţie decât cea expusă de analist şi crede că Republica Moldova trebuie să fie în relaţie de prietenie atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu partea răsăriteană, transmite Info-Prim Neo.

Oazu Nantoi a declarat, la un seminar de instruire în problema securităţii, că are loc o adevărată campanie informaţională. „Pe de o parte, din nimic (Marchel) încearcă să creeze o imagine pozitivă Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan şi Uniunii Euroasiatice, care încă nu există. Pe de altă parte, pe diferite căi, încearcă să compromită Uniunea Europeană şi perspectiva europeană în Republica Moldova”, a declarat Oazu Nantoi.

Potrivit analistului, unul din instrumentele de compromitere a Uniunii Europene este campania absolut iraţională şi nejustificată în jurul unor aspecte ale Legii cu privire la asigurarea egalităţii. „Mi se creează impresia că, la indicaţia Federaţiei Ruse, Prea Sfinţitul Marchel încearcă să identifice Uniunea Europeană în viziunea nu celor mai iniţiaţi cetăţeni ai Republicii Moldova cu desfrâul, homosexualismul, fără ca aceştia să-şi dea seama ce înseamnă de fapt UE”, a remarcat analistul.

Oazu Nantoi menţionează că în realitate această propagandă pro Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan este promovată de o reţea de astfel de instrumente precum Prea Sfinţitul Marchel, din care mai face parte preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova, Victor Şelin, Partidul Comuniştilor, care periodic îşi schimbă poziţiile şi organizaţiile de tipul „Liga Tineretului Rus”.

Solicitat de Info-Prim Neo, Prea Sfinţitul Marchel a spus că Republica Moldova trebuie să dezvolte relaţii de prietenie atât cu vestul, cât şi cu estul. De la UE are valori şi tendinţe demne de urmat, cu excepţia dezmăţului, iar cu răsăritul o unesc rădăcinile creştine, Biserica Moldovei supunându-se Patriarhiei ruse.

„Uniunea Europeană poartă mult bine în sine însă, cu părerea de rău, Republica Moldova ia ceea ce-i mai rău de la această putere. Amplasarea geografică a Republicii Moldova, dar şi felul de a fi al moldovenilor ne-ar oferi posibilitatea să avem relaţii de prietenie şi de colaborare cu ambele părţi”, a declarat Prea Sfinţitul Marchel.

În perioada care a urmat după aprobarea proiectului Legii privind asigurarea egalităţii, episcopul de Bălţi şi Făleşti, Prea Sfinţitul Marchel a organizat o serie de conferinţe de presă în care şi-a exprimat regretul faţă de decizia autorităţilor de a promova această lege.
0