509

Bătălia oligarhilor ruşi pentru Transnistria

 
Potrivit unei ştiri difuzate ieri de ziarul Kommersant, reprezentantul special al „preşedintelui" transnistrean Evgheni Şevciuk în Federaţia Rusă, Mihail Bergman, i-a solicitat Comitetului rus de investigaţii să verifice dacă fostul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi fostul ministru al securităţii de stat, Vladimir Antiufeev, sunt implicaţi în comercializarea armelor, răpiri şi fraude financiare.
 
Kommersant este proprietatea oligarhului rus Alişer Usmanov, proprietar totodată al combinatului metalurgic de la Râbniţa, cea mai importantă companie din Transnistria. Bergman a declarat că el personal a adus documentul la Comitetul de investigaţie al Federaţiei Ruse. „Vladimir Antiufeev şi Igor Smirnov au creat şi au condus pe teritoriul Transnistriei o orga­nizaţie criminală, timp de 20 de ani. Scopurile acesteia au fost vânzarea de arme, şantajul, efectuarea de operaţiuni financiare ilegale şi eliminarea persoanelor incomode", se afirmă în declaraţie.
 
Totodată, Bergman declară că dispune de dovezi cu privire la furturi de arme din depozitele Armatei a 14-a staţionate în regiunea transnistreană în anii 1990, dar şi de documente privind vânzarea şi transportarea acestora atât în Rusia, cât şi în alte ţări din fosta URSS.
 
La sfârşitul solicitării, Bergman a cerut intentarea „unui dosar penal împotriva lui Antiufeev şi Smirnov şi a complicilor acestora". Vladimir Antiufeev a calificat acuzaţiile drept false şi a spus că în curând va face publice propriile dezvăluiri.
 
Mihail Bergman a fost comandantul militar al Tiraspolului şi mâna dreaptă a lui Alexandr Lebed, fostul comandant al Armatei a 14-a, care încă staţionează în Transnistria în pofida angajamentelor luate de Boris Elţin în 1999 că va retrage trupele ruseşti din Republica Moldova. Bergman este cunoscut, totodată, pentru o declaraţie prin care recunoştea că rolul principal al Armatei a 14-a este să asigure accesul rapid al forţelor militare ruse spre Balcani, prin România, în caz de conflict armat. La începutul lunii martie 2012, noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, l-a numit pe Bergman drept reprezentant special al regiunii separatiste în Federaţia Rusă. Prin această acţiune, Şevciuk îşi doreşte să facă lumină asupra tranzacţiilor lui Smirnov şi susţinătorilor săi, susţine portalul de ştiri unimedia.md, apropiat de premierul Vlad Filat. Între Filat şi Şevciuk au avut deja loc câteva întâlniri, cei doi părând să aprecieze o relaţie „pragmatică" între cele două maluri ale Nistrului. Bineînţeles, prin „pragmatism" trebuie să se înţeleagă o grămadă de bani negri şi gri. Cel mai probabil, Şevciuk a lansat vânătoarea lui Smirnov şi a oamenilor săi cu binecuvântarea sau în numele lui Alişer Usmanov, un oligarh ruso-uzbek a cărui avere de peste 18 miliarde de dolari a fost obţinută din industria minieră. Usmanov - care deţine aproape 30% din clubul de fotbal Arsenal Londra - este, în acelaşi timp, proprietarul unui imperiu media din care Kommersant este cel mai prestigios nume, este preşedintele Gazprominvestholding, unde, potrivit conducerii Gazprom, „se ocupă de cele mai dificile şi sensibile tranzacţii financiare" ale gigantului rus de gaze, şi proprietarul Combinatului Metalurgic de la Râbniţa, cea mai importantă companie din Transnistria şi principala sursă de venit a „guvernului" transnistrean, în afară de traficul ilegal de orice, de la persoane, la arme, droguri şi ţigări.
 
Potrivit unui material publicat de HotNews, Usmanov conduce o schemă prin care face combinatul de la Râbniţa extrem de profitabil, care implică achizi­ţionarea de gaz de la Gazprom prin Moldovagaz (deţinută în proporţie de 51% tot de Gazprom), dar la preţuri de câteva ori mai mici decât plăteşte Moldovagaz. Ceea ce înseamnă că profiturile se adună la transnistreni şi la Usmanov, iar pierderile la Republica Moldova. Mai exact, vreo 3 miliarde de dolari pe care o „Curte de Arbitraj comercial internaţional" din Moscova a decis recent că Moldova trebuie să îi plătească Gazprom-ului.
 
Revenind la Smirnov, este interesant faptul că tot Kommersant a anunţat în noiembrie anul trecut că procurorii ruşi au lansat urmărirea penală împotriva lui Oleg Smirnov, fiul fostului lider transnistrean, pentru deturnarea a 5,5 milioane de dolari, iar în decembrie o altă anchetă împotriva aceluiaşi Oleg, pentru deturnarea a peste 4 milioane de dolari. Kommersant comenta ieri că bătălia pentru putere în Transnistria continuă, ceea ce înseamnă că Kremlinul a decis prin intermediul oligarhului (fidel lui Putin) Usmanov să preia în forţă afacerile clanului Smirnov şi să strângă şurubul economic împotriva Chişinăului, aşa cum îl strânge pe cel politic prin Dmitri Rogozin. Soarta lui Smirnov este, se pare, pecetluită, iar fostul stăpân absolut al Transnistriei se zbate pentru propria supravieţuire.
  
 
TIMPUL

0