598

Moldova se conectează la sistemul electro-energetic european

Comisia Europeană a aprobat proiectul privind elaborarea studiului de fezabilitate din contul Programului Operaţional Comun România – Ucraina - Moldova 2007-2013. Astfel, proiectul în valoare de 7 milioane de euro, va acoperi finanţarea elaborării unui studiu de fezabilitate privind interconectarea în bloc a celor două sisteme electro-energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei la sistemul european continental de transport al energiei electrice ENTSO – E (European Network of Transmission System Operators for Electricity). Banii sunt acoperiți în proporție de 90 % de Comisia Europeană.
Interconectarea la ENTSO-E presupune integrarea fizică în sistemul energetic european, fapt care ar permite diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și sporirea securităţii energetice a țării. Anterior, vicepremierul Valeriu Lazăr afirma că țara noastră nu poate uni liniile electrice la reţeaua din România până nu aderă la organizaţia pan-europeană ENTSO-E.
Precizăm că programul Operaţional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 are o finanţare totală de 126,72 milioane de Euro pentru perioada 2007-2013 prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate şi Parteneriat. Scopul acestuia este crearea unei punţi de legătură între cele trei state partenere pentru susținerea populației din zonele de frontieră în găsirea unor soluţii comune la problemele similare cu care acestea se confruntă.
http://economie.moldova.org/news/moldova-se-conecteaz-la-sistemul-electroenergetic-european-230502-rom.html
0