487

Vlad Filat „Răzgândeanu”

În vara lui 2005, fostul Premier al României, Călin Popescu-Tăriceanu anunța, la Bruxelles, că va renunța la șefia guvernului. Ca doar peste câteva ore, Președintele PNL de la acea oră să se răzgândească brusc și să renunțe la a mai demisiona. De atunci, Tăriceanu s-a ales cu apelativul ”Răzgândeanu”, mai ales că de multe ori fostul Premier român a dat dovadă de slăbiciuni și lipsa coloanei vertebrale.

Filat-”Răzgândeanu” sau Filat-”Vorbă Goală”

Încă din primele luni de mandat, Premierul moldovean Vlad Filat l-a bătut la toate capitolele pe cel supranumit ”Râzgândeanu”, iar odată cu trecerea timpului râzgândirile și nerespectarea cuvântului dat, a devenit pentru Filat o obișnuință precum luarea prânzului sau plimbarea în Mercedesul guvernamental.

Dac-ar fi să fac o retrospectivă a tutror vorbelor goale pe care le-a aruncat Filat în cei doi ani și jumătate de mandat, atunci aș risca să scriu cel mai lung articol care a fost postat vreodată pe blogul meu și asta chiar în condițiile în care mi-ar fi dificil să-mi reamintesc măcar de jumătate din ele.

Ultima ispravă de acest gen făcută de Filat este legată de deschiderea unui consulat rus la Tiraspol. După ce, cu câteva zile-n urmă, Filat anunța încruntat și ”pe alocuri chiar asumat” că-n vecii vecilor nu va exista vreun consulat rus la Tiraspol, îl vedem astăzi cu o schimbare de ”380 de grade” (vorba tovarășului Moțpan) a viziunilor, el declarând că ar fi ceva absolut normal ca rușii să aibă consulate în stânga Nistrului.

Dar, din păcate această schimbare bruscă de viziuni a lui Filat este una mult mai puțin gravă decât multe altele cu care ne-a obișnuit. Spre exemplu, îmi amintesc cum în vara lui 2011, tot încruntat și ”pe alocuri chiar asumat” declara că gata, s-a ajuns în punctul zero și că el nu va mai tolera mafia. Mai mult, Filat ne spunea că întruchiparea mafiei în Moldova e Plahotniuc și că el nu va mai participa niciodată la ședințele AIE, dacă acolo va fi și Prim-vicepreședintele PD. Peste doar câteva săptămâni Filat participa la ședințele alianței și-i strângea cu putere mâna celui pe care l-a supranumit mafiotul numărul 1 din țară.

În toamna aceluaiași an, Filat vorbea despre mai multe atacuri raider la bănci comerciale și companii de asigurări. Atunci Filat se bătea cu pumnul în piept că vinovații vor fi trași la răspundere, dând de înțeles că tot Plahotniuc ar sta în spatele escrocheriilor. Au trecut câteva luni și nu a fost găsit absolut niciun vinovat, iar Filat între timp a găsit și alți vinovați, uitând numele lui Plahotniuc.

Vorbește Premierul nostru de remanieri în guvern de multă vreme. Cică minimum 5 miniștri trebuie demiși. Și tot a amânat demiterile Filat. Ba ca să fie identificat candidatul pentru Președinție, ba să fie votat, ba să vină treacă iarna și Dumnezeu mai știe ce… Iată că a fost ales și Președintele, iar Filat a uitat cu desăvârșire de orice remaniere. Ce? Ilarion Popa? Păi Popa nu e decât un amărât membru PLDM, dat afară așa, pentru ochii presei și pentru a-și mai arăta un pic mușchii Filat. Dar la Lazăr, principalul vinovat pentru situația cu contractele la energie electrică, Filat nici n-a crâcnit.

Să mai amintesc și de demisia Procurorului General, pe care Filat tot o promite deja de mai bine de un an de zile? Și tot o amână, o amănă și-o amână. Dar cică după alegerea Președintelui ori va fi demis Zubco ori își da el demisia. Ei, a fost aleasă marioneta și nici Zubco și nici Filat nu demisionează. A uitat Filat și de promisiunea asta, în timp ce Zubco își ia licența în regie de film, cu capodopere despre 7 aprilie.

De alte ”chițibușuri” gen condamnarea vinovaților pentru atrocitățile din aprilie 2009 nici nu merită să mai aduc vorba, c-a trecut atâta vreme de atunci și-atâtea vorbe goale a aruncat în vânt Filat-Răzgândeanu, încât asta nici nu mai contează.

Am văzut declarațiile și promisiunile multor politicieni de-a lungul timpului, dar o spun cu toată responsabilitatea că atâtea promisiuni goale, declarații lipsite de orice noimă și răzgândiri bruște nu am văzut nici la un om politic care ar deține o funcție atât de importantă precum Filat.
jurnal.md
0