536

Rogozin critică tendințele unioniste de la Chișinău și declară că Transnistria este o entitate „de sine stătătoare”


Foto: missiledefense.wordpress.com
„În prezent nu există claritate politică în ceea ce ține de scopurile și obiectivele conducerii de la Chișinău, inclusiv celor care pledează pentru unificarea cu România. Iată de ce chestiunea ce ține de statutul Trasnistriei, de colaborarea care poate fi între Tiraspol și Chișinău nu este o chestiune de actualitate”.

Declarații în acest sens au fost făcute de reprezentantul special al președintelui rus pentru Trasnistria, Dmitrii Rogozin în cadrul unei conferințe de presă la Tiraspol, transmite agenția Olvia Press.

„Chemările spre unirea cu România, care vin de la Chișinău sunt lipsite de logică și denotă o închipuire distorsionată a istoriei. Când cei 200 de ani de relații moldo-ruse sunt considerate drept ocupație, există cazuri de presiuni asupra limbii ruse, multe lucruri par a fi o ofensă directă. Pentru principiul de statalitate trebuie să lupți și dacă Moldova vrea să lupte, atunci statalitatea se va fortifica. Dacă apar idei de unire cu România, atunci vrei nu vrei, Moldova va fi nevoită să accepte dorința Trasnisitriei de a avea o viață de sine stătătoare”, spune oficialul rus.

Acesta a subliniat că în prezent, Tiraspolul și Chișinăul trebuie să se concentreze pe „subiecte pragmatice, curente”, iar principalul obiectiv este relansarea economiei în regiune. „Timp de 20 de ani, republica moldovenească nistreană s-a autoafirmat ca o entitate economică și spirituală mândră și de sine stătătoare. Voi v-ați apărat libertatea, securitatea, deci independența. Acum aveți un președinte tânăr, energic. Salutăm aceste schimbări și suntem dispuși să vă ajutăm. Vom face cunoștință cu toate probleme voastre, astfel, ca odată reîntorși la Moscova, să începem să le rezolvăm. Noi ne dorim ca Trasnistria să stea sigur pe picioare și să fie nu doar politic de sine stătătoare, dar și economic”, a declarat emisarul de la Kremlin.

Rogozin a subliniat că Rusia posedă drepturi exclusive de pacificator în stânga Nistrului, iar vizita delegației ruse este anume pentru a demonstra că Rusia nu va permite ca pe acest pământ să se verse vreodată sânge. Potrivit oficialului rus, stabilitatea economică poate fi asigurată doar odată cu menținerea păcii în regiune. „Militarii ruși se vor afla aici atât timp cât va fi nevoie pentru ca republica să se întărească. Și, sub presiunea cuiva, noi de aici nu avem de gând să plecăm”, a conchis Rogozin.

UNIMEDIA precizează că Dmitrii Rogozin a fost numit drept reprezentant special al președintelui rus pentru Trasnistria, dar și preşedinte al delegației ruse în Comisia interguvernamentală de cooperare economică între Republica Moldova şi Rusia.
0