1966

Morari-Tkaciuk – un roman în SMS-uri

 Кто не знает румынкого - кусайте себе локти. Эта инфа появилась пару недель назад в прессе и пока еще не опровергнута:
 
Cu o zi înainte de moartea lui Valeriu Boboc, în noaptea de 6 spre 7 aprilie, la ora 1.40, unul din organizatorii acţiunilor de protest, jurnalista Natalia Morari, îi urează „noapte bună” ideologului PCRM, Mark Tkaciuk Descifrarea schimburilor de SMS-uri, document care a ajuns acum câteva săptămâni la redacţia noastră, scoate la iveală că, în timp ce scanda „Jos comuniştii!”, Natalia Morari ar fi avut o legătură strânsă, pe alocuri chiar cu tentă amoroasă cu Mark Tkaciuk. Le-a urat succese în alegeri lui Vlad Filat şi Dorin Chirtoacă, însă era convinsă că va învinge PCRM. „Iată că s-a terminat”, îi trimite un mesaj de încurajare Natalia Morari, în amiaza zilei de 5 aprilie prietenului său Mark, care până atunci se arătase foarte ocupat. Pe parcursul campaniei, cei doi îşi tot trimiteau mesaje în care îşi spuneau că le e dor unul de celălalt.
 

Svetlana Corobceanu
La 11 februarie 2009, Mark Tkaciuk se arată convins, într-un mesaj trimis Nataliei, că comuniştii vor câştiga în alegeri 65 de mandate. O săptămână mai târziu, acesta îi solicită sfatul dacă e cazul „să plaseze şi PCRM billboard-uri prin Chişinău”. Natalia Morari îi sugerează că oricum Chişinăul nu le aparţine comuniştilor, de ce ar cheltui banii poporului pentru aceasta? „Banii poporului nu-i cheltuim. Niciodată. Dar Chişinăul e al nostru. De „bani publici” m-am supărat, nu repeta în urma lor toate prostiile. Gata. Atârnăm billboard-uri”, pare decis Tkaciuk. „Glumesc. E aproape că o metaforă”, se dezvinovăţeşte Morari.
Apoi, pe 4 aprilie le-a urat succese în alegeri şi le-a zis că „le ţine pumnii” lui Vlad Filat şi Dorin Chirtoacă prin SMS, însă era convinsă că va învinge PCRM şi asta transmitea la Moscova. „Iată că s-a terminat”, îi trimite un mesaj de încurajare Natalia Morari, în amiaza zilei de 5 aprilie 2009 prietenului său Mark, care până atunci se arătase foarte ocupat.
Deplasări în SUA şi Europa
Pe lângă unele frivolităţi, corespondenţa între cei doi relevă şi faptul că, în pragul alegerilor electorale din 2009, Morari a avut o serie de deplasări peste hotare, în SUA şi Europa.
Pe 12 februarie, Natalia îi adresează o rugăminte lui Tkaciuk în care îi solicită informaţii despre grupările criminale din RM, cine-s liderii şi dacă mai activează acestea, motivând că ar avea nevoie de informaţii pentru un proiect european vizând această temă. Câteva ore mai târziu, aceasta are o discuţie cu un prieten căruia i se plânge că o îngrijorează ceva. Acela îi propune să se întâlnească în „Stanbul” (Istanbul – n.r.), Turcia sau în Europa. Morari alege Turcia, „pentru că e mai ieftin”. În seara aceleiaşi zile, Tkaciuk îi răspunde că până în 2001 în RM au activat 116 grupări criminale care „întruneau circa 2000 de luptători. Toţi sunt după gratii”, se laudă el. Cifrele par s-o impresioneze, „dar asta e puţin”, îi scrie Morari, solicitând să i se prezinte o persoană care cunoaşte în detaliu problema.

Pe 25 martie, jurnalista Natalia Morari întreprinde o călătorie în SUA. Aproape de miezul nopţii, Tkaciuk îi trimite un SMS în care îşi cere scuze de la ea pentru întârziere. Aceasta îl informează că e deja la aeroport şi că, în scurt timp, avionul va decola. Merge în Los Angeles şi New York, unde va avea întâlniri cu cineva din rândul „libertarienilor”. Tkaciuk o roagă să transmită salutări unei cunoştinţe mai vechi. La întoarcere, pe 1 aprilie, aproape de miezul nopţii, Natalia îi trimite un SMS în care îl întreabă dacă i-a fost dor de ea. „Desigur, dar ţie?”, o întreabă el. „Sunt acasă”, îi răspunde ea înainte să-i ureze „noapte bună”.
 
Căsătorie de convenienţă?
 
În timpul corespondenţei dintre cei doi, pe ici-colea apar mesaje de la şi pentru Ilya Barabanov, fostul soţ al jurnalistei, care par să confirme unele zvonuri referitoare la căsătoria lor de paie. „Atât timp cât exista un scop şi un sens, mă aranja să fiu „soţul Nataliei Morari”, dar să fiu „soţul de la care ea a plecat la…” categoric nu mă aranjează”, îi comunică el. În discuţiile dintre aceştia, transpare numele lui Baghirov, cel despre care în presă s-a vehiculat că anterior ar fi avut un roman cu Morari, iar în 2011 a fost reţinut pe teritoriul RM fiind acuzat de organizarea dezordinilor în masă în timpul protestelor din 7 aprilie.
Filmul discuţiei dintre Tkaciuk şi Morari, conform documentului care a ajuns la redacţia noastră, se întrerupe la 6 aprilie. Seara, după protest, la ora 21.00, Natalia Morari le trimite câte un SMS lui Vlad Filat şi lui Dorin Chirtoacă în care îi anunţă că „trebuie să vorbim”. Iar la ora 22:14 min. aceasta comunică cu Mark Tkaciuk în care acesta îi spune: „Iar acum, voi întoarceţi microbuzul cu oameni”. „Mark, noi demult nu mai suntem la proteste!!! Am anunţat că acţiunea a luat sfârşit. Mâine la 10.”, îi spune  Morari. Jumătate de oră mai târziu mai primeşte un mesaj de la Tkaciuk cu conţinutul: „Provocări”. La 1:40 min, în noaptea de 6 spre 7 aprilie, cu o seară înainte de înregistrarea primei victime a protestelor, Morari îi urează „noapte bună” lui Tkaciuk.
 „A apărut de nicăieri”
Ghenadie Brega, unul din organizatorii acţiunii de protest din seara zilei de 6 aprilie, ne spune că până atunci ştia despre Natalia Morari doar ceea ce apăruse în presă, că a fost expulzată din Federaţia Rusă pentru o investigaţie în care fuseseră aduse critici la adresa autorităţilor de la Kremlin. În dimineaţa zilei de 6 aprilie, i-a telefonat Elena Zgardan, o tânără pe care o cunoştea de pe un site de socializare. Aceasta l-a invitat la o întâlnire cu Morari pentru a discuta situaţia legată de tărăgănarea procesării datelor despre alegerile din 5 aprilie. S-au întâlnit în dimineaţa aceleiaşi zile la cafeneaua „Gălbenuş”. „Natalia Morari a  propus să organizăm un flash-mob, tot ea a venit cu ideea să venim cu câte o lumânare la monumentul lui Ştefan cel Mare”, îşi aminteşte Brega, cum a apărut grupul „Sunt anticomunist”.
În după amiaza aceleiaşi zile, au depus o solicitare de autorizare a acţiunii de protest la Primărie. Potrivit lui Brega, în aceeaşi seară, sesizând riscul că acţiunea de protest poate degenera în violenţe, au convenit cu Morari să nu participe a doua zi în calitate de organizatori la proteste, ci în calitate de simpli cetăţeni, şi să iasă cu un mesaj în cadrul unei conferinţe de presă în care să explice că protestul organizat de ei a fost încheiat la ora 20.00. Ceea ce a urmat după nu a fost organizat de grupul lor.
A dat de bănuit
Spre surprinderea lui Brega, a doua zi, Morari a continuat să figureze în calitate de organizator al protestului. „Dacă au început violenţele, oare organizatorii nu trebuia să anunţe că din momentul acesta mitingul este suspendat, că nu mai suntem organizatori, ea însă îl continua, mie cel puţin nu mi-i clar în astfel de condiţii cum a putut ieşi basma curată fără a sta după gratii săptămâni şi luni întregi ca cei care au aruncat o singură piatră”, mai spune Brega. Pe 7 aprilie, Morari a difuzat şi un comunicat de presă în numele grupului de iniţiativă în care aducea critici partidelor liberale că nu sunt alături de cetăţeni, că se tem să iasă în PMAN şi sunt laşi. „Nu ştiam nimic de acel mesaj şi nu eram de acord cu el. M-a surprins şi unele mesaje lansate de ea, prin care îndemna protestatarii să meargă la TV Moldova 1, să ceară să difuzeze în direct evenimentele din piaţă”, adaugă Brega.
Seara – cu Tkaciuk, ziua „sunt anticomunist!”
Totodată, membrii grupului „Sunt anticomunist!” au observat că Morari a primit sms-uri de la Mark Tkaciuk chiar în seara zilei de 6 aprilie. Deşi primele două-trei zile pretindea că are nevoie de adăpost şi avocaţi, aceasta nu a ţinut cont de rugămintea lor de a închide telefonul. La un moment dat, ei au observat că Morari comunică cu Tkaciuk şi au refuzat s-o mai apere. Au dus-o la domiciliu, de unde imediat a fost preluată de câteva persoane în civil. A fost transportată la izolatorul CCCEC de unde a fost eliberată în scurt timp la intervenţia viceministrului de Interne, Valentin Zubic, şi ulterior n-a mai fost presată de procurori
„Mi s-a părut , cel puţin suspect, că mie mi s-a deschis dosar penal, deşi figuram în calitate de organizator al protestelor doar în prima zi, 6 aprilie, pe când ea a continuat protestele şi nu i s-a întâmplat nimic. După 3 ani de la evenimentele din aprilie, îmi dau seama că nu e un personaj oarecare, dar e un om care ştia din timp ce se întâmplă. Probabil, o structură politică pregătea evenimentele din aprilie, cineva care ar fi fost interesat să deturneze protestele paşnice putea să utilizeze cercuri de oameni şi să le canalizeze efortul pentru a face dintr-un protest paşnic unul violent şi a ieşit din aceasta cu imaginea curată. Asta au reuşit să facă comuniştii, n-au apărat instituţiile statului, iar în final tot opoziţia era învinuită de organizarea acţiunilor de protest şi de distrugerea acestora, este de părere Brega.
Tkaciuk: „Nu comentez!”
Solicitat de JURNAL, deputatul Mark Tkaciuk a refuzat să comenteze în ce relaţii era cu jurnalista Natalia Morari în perioada evenimentelor din aprilie 2009. „Nu comentez în niciun fel!”, a răspuns el şi la întrebarea ce crede despre transmiterea către mass-media a mapei cu documentele care conţin descifrarea sms-urilor dintre cei doi.
Natalia Morari nu a fost de găsit pentru a comenta aceste lucruri.
Fostul comunist Vladimir Ţurcan, care a condus iniţial Comisia de investigare a evenimentelor din 7 aprilie, a declarat la rândul său că nu ştia nimic despre relaţia dintre cei doi şi că numele Nataliei Morari îi aminteşte doar de faptul că aceasta figura printre organizatorii protestelor, din care cauză au cerut FR informaţii despre cauzele expulzării acesteia.
Ghenadie Brega, unul din organizatorii protestelor din 7 aprilie: „Victimă”
„Natalia Morari, Elena Zgardan, Artur Gurău păreau credibili în acea perioadă, făceau dezbateri la „Think Moldova”, organizaţie apărută înainte de alegerile din 2009, care a avut câteva întâlniri cu politicieni, fiind foarte intens mediatizată în Republica Moldova. Probabil că astfel se încerca scoaterea lor în vizorul societăţii ca fiind mari formatori de opinie, inclusiv cu alura aceasta de jurnalist alungat din Rusia a Nataliei Morari. Ea a apărut ca şi cum a fost aruncată din Rusia, şi în Moldova majoritatea TV au prezentat-o ca pe o victimă, dar nici înainte, nici după aceasta n-am găsit nimic scris de ea: investigaţii, materiale jurnalistice incisive”
Tkaciuk: „Лю. Блю.”
Corespondenţa între cei doi, în majoritatea cazurilor, se purta seara târziu. La 15 martie 2009, după ora 22.00, ei îşi spun:
Natalia Morari: Şi mie mi-i dor de tine.
Mark Tkaciuk: A?
NM: După data de 5.
MT: Nu voi rezista.
NM: De ce?
MT: Pur şi simplu.
MT: Roman în SMS-uri.
NM: Acesta are totuşi un farmec.
NM: Eu m-am ataşat de tine.
MT: Ceapaev şi pustiul («Чапа́ев и Пустота́»).
NM: Cartea mea preferată.
MT: Un Dumnezeu puternic, pentru domni puternici.
NM: Te iu…
MT: Nu glumi aşa.
NM: OK.
NM: Nugluminuglumi.
 
http://ziar.jurnal.md/2012/04/06/morari-tkaciuk-%E2%80%93-un-roman-in-sms-uri/

0