981

На обозниках опять плюнули! De 27 martie, „i-au rupt capul” lui Lenin din Dondușeni

Monumentul lui Vladimir Ilici Lenin din raionul Dondușeni a fost distrus de Ziua Unirii Basarabiei cu România, 27 martie. Monumentul se află chiar în centrul orașului, iar actul de vandalizm i-a nemulțumit pe localnici, trasmite canalregional.md

„Acesta este un momentul al culturii. Cei care au făcut acest lucru nu au nici cultură, nici suflet, nici inimă, nu au nimic sfânt. Acești oameni nu au creat nimic, nici nu o să creeze. Iar comisarul de poliție nu a avut curajul să-mi sune și să mă anunțe. Eu le-am cedat sediul din centrul orașului. Acum au datoria de a descoperi acești vandali”, a declarat Anastasie Pavlov, președintele raionului Dondușeni, reprezentant al Partidului Comuniștilor.

Vandalii au lăsat urme de la automobil și inelul de metal cu care a fost distrus monumentul. În prezent, polițiștii investighează cazul. Potrivit Codului Penal, actul de vandalism prevede pedeapsă sub forma unei amenzi în valoare de până la 10 mii lei sau un an de pușcărie. 

UNIMEDIA precizează că potrivit Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, în 2010, în Republica Moldova,cu excepția UTA Găgăuzia, existau cel puţin 13 monumente ale liderului bolșevic, majoritatea din ele fiind edificate în nordul țării. Rezultatele alegerilor parlamentare arată că anume acolo, populația este nostalgică după trecutul comunist, votând masiv Partidul Comuniștilor. Și în Chișinău există 2 monumente ale lui V.I. Lenin - unul situat la „Moldexpo” şi altul în curtea sediului PCRM. Ultimul caz de demolare a monumentului lui Lenin a avut loc în toamna anului trecut, în urma deciziei consiliul local al orașului Drochia.

Sursa: UNIMEDIA

0